Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb ételek a rák ellen

A legjobb ételek a rák ellen

betegségegészséggyógyulásráktáplálkozás
0

Írta:

Manapság az emberek nem tudatosítják magukban, hogy legkönnyebb és leghatékonyabb módja az egészségmegőrzésnek és a betegségek megelőzésének az, ha odafigyelnek az étkezésükre.

Az alábbi ételek mind csökkentik a rákos betegség kialakulásának kockázatát, esetleg gátolják a rákos sejtek növekedését. A lista nem tejes, még számtalan ilyen tulajdonsággal bíró étellel találkozhatsz szerte a világon.

Répa

A sárgarépa tele van béta-karotinnal, ami javítja a szem működését és a látást, de ezen kívül a béta-karotin megelőzi a rák kialakulását is, különös tekintettel a tüdő-, száj-, torok-, gyomor-, prosztata- és mellrákra.

Kelkáposzta

Ez a szuper étel nitrogénvegyületekkel rendelkezik, melyek segítenek megállítani a rákos sejteket. A kelkáposztában lévő fitokemikáliák, vagyis bioaktív vegyületek blokkolják a rákkeltő anyagok célba érkezését.

Gomba

A gomba fogyasztása nagyon hasznos, hiszen hozzájárul az egészséges immunrendszer kialakulásához. A benne lévő poliszacharidok, különösképpen a lentinán, képes az immunrendszer támogatására, de a neurológiai funkciókat is serkenti. A gombák termelnek egy interfront, ami a vírusos fertőzések leküzdésében kap fontos szerepet.

Édesburgonya

Eszedbe jutott már, hogy az édesburgonya színe megegyezik a répáéval? Ez nem véletlen, mind a kettőben jelentős mennyiségű béta-karotin található, ami megvédi a DNS-t a károsodástól. A batáta hatékonyan előzi meg a mell-, epehólyag-, vese-, máj-, tüdőrákot és a leukémiát.

Chili és jalapeno

Mind a kettőben jelentős mennyiségű kapszaicin található, amely képes semlegesíteni bizonyos rákkeltő anyagokat, így megelőzheti a gyomor- és prosztatarák kialakulását. Az égető csípősség is a kapszaicinnek köszönhető, s ez „égeti” el a rákos sejteket is.

Füge

Egy igazi antioxidáns-kincsestár, a tanulmányok szerint már 2 közepes füge jelentős mennyiségű antioxidánst juttat a szervezetbe.

Citrom és narancs

Ezekben a citrusfélékben megtalálható egy limonén nevű hatóanyag, ami stimulálja a rákgyilkos immunsejteket, vagyis segít leküzdeni a rákot.

Lemon, Citrus limon and limes, Citrus aurantiifolia, Several whole fruits, with halves grouped together., Image: 217947381, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Flowerphotos

Paradicsom

Az egyik legegyszerűbb gyümölcs, mégis az egyik leghatékonyabb, ha a rák leküzdéséről van szó. Likopinban gazdag, ami egy olyan antioxidáns, akár a C-vitamin, leköti a szabad gyököket, ezzel is megelőzve a rák kialakulását. A melegebb időjárási körülmények között termelt paradicsomban több likopin termelődik.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Ha szeretnél odafigyelni az egészségedre, akkor minden szempontból jobb, ha teljes kiőrlésűt választasz. Az ilyen termékek ugyanis antioxidánsban, rostban és fitoösztrogénekben bővelkednek, melyek a rák bizonyos típusai ellen hatékonyan lépnek fel.

Len

A benne lévő lignán antioxidáns-hatású, képes blokkolni a rákos folyamatokat a szervezetben. A lenmagnak nagyon magas az omega-3 tartalma, különösen hatásos vastagbélrák és a szívet érintő betegségek esetében.

Olajos magvak

Quercetin és kaempferol tartmának köszönhetőn a rákos sejtek növekedését gátolják az olajos magvak. A brazil dió egyetlen darabjában 80 mikrogramm szelén található, ami nagyon fontos, ha prosztatarákról van szó.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X