Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a nyár legjobb gyógynövényei

Ezek a nyár legjobb gyógynövényei

egészséggyógynövénygyógyulásnövény
0

Írta:

Milyen gyógynövényeket érdemes szedned nyáron, hogy később hasznukat vehesd?

A nyári erdő, mező a gyógynövények éléstára. Ha egyébként is szívesen járod a természetet, és előnyben részesíted a természetes gyógymódokat a nyugati orvoslástannal szemben, akkor kirándulásaid alkalmával kösd össze a kellemeset a hasznossal, és szedj gyógynövényeket.

Persze néhány szabállyal érdemes tisztában lenned, mielőtt elindulsz a beszerző túrádra. Ha célirányosan indulsz el egy-egy gyógynövényért, akkor a felismeréssel nem lesz gond, ha viszont még nem láttad élőben, érdemes alaposan átböngészni a növényhatározót. Mivel a gyógynövényeket nem szabad megmosni, mindig tiszta, vegyszermentes területről szedd őket. Gomba mellől nem tanácsos, és figyelj arra is, hogy ép, egészséges növényeket, virágokat leveleket gyűjts, és alaposan szárítsd meg őket.

Csalán

Levelei egész nyáron szedhetőek, és szárítva, aprítva eltéve a hűvösebb hónapokban igen sok hasznát veheted teaként fogyasztva. A csalán az egyik legjobb vértisztító növény, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. Alkalmas ugyanakkor lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütések ellen is. Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, mivel csökkenti a szervezet ellenálló képességét.

Szederlevél

Nem csak a szeder gyümölcse, de levele is rengeteg jótékony hatással bír. Általános immunerősítő, de sebgyógyításra is alkalmazható. Hasmenés esetén ajánlott a fogyasztása, de ha rendszertelen a menstruációs ciklusod, ennek szabályozásában is segít. Ezentúl, ha erdőben találkozol a szederrel, ne csak a termését, de a levelét is szedd le.

53514252 - medicinal herbs. herbal apothecary. basil, rosemary, sage, thyme, mint, oregano, marjoram, savory, lavender, dandelion, camomile, nettle

Diólevél

Talán nem is gondolnád, hogy a diófa nem csak csonthéjas termésével, de levelével is jó szolgálatot tehet a szervezet számára. A diófalevelet elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák. Külsőleg alkalmazható bőrkiütésre, lábszárfekélyre vagy egyéb, nehezen gyógyuló sebek gyógyítására is. Sőt, szemtisztító hatása is ismert.

Levendula

Isteni illata és molyriasztó hatása mellett számtalan áldásos hatása miatt is szeretjük ezt a csodaszép virágot. Teája idegnyugtató és étvágyjavító. Migrén, szédülés ellen is hatásos, de vízhajtóként is remekül működik. Ha időnként heves szívdobogást tapasztalsz, illetve gyakran felfúvódsz, szintén érdemes egy-egy bögrével elfogyasztanod a levendulateából.

Apróbojtorján

Torokfertőtlenítő hatása miatt érdemes nyáron beszerezni belőle néhány virágos hajtást, hogy a torokfájós hónapokban teát főzhess belőle. Szabályozza a máj- és epeműködést, a főzetéből készült fürdő pedig reumára is kiváló. Ha vérszegény vagy, igyál belőle sokat, hiszen korlátlan ideig fogyasztható.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X