Főoldal > EGÉSZSÉG > Lassíts le, hogy tovább élj!

Lassíts le, hogy tovább élj!

egészségfáradtságfeszültségmenedzserbetegségpihenésrelaxációstressz
0

Írta:

Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben viselhető feszültség? A menedzserbetegség kiváltó okai nemcsak a közép- és felsővezetőket érintik, a népesség jelentős része is küzd velük.

A tünetek jellemzően a pihenés, regenerálódás hiánya miatt jelentkeznek. A legtöbben azonban nem tesznek ellene semmit, pedig a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, immunrendszerünket, ezzel megágyazva a különböző megbetegedéseknek. De pontosan honnan tudhatjuk, hogy menedzserbetegségről van szó, vagy esetleg még pihenéssel is orvosolhatók a problémáink?

Csak a menedzserek baja?

Sajnos nem csak őket érinti, de elsőként a vezető pozícióban lévőknél azonosították a tünetegyüttest, így a név adott volt. A betegség azonban bárkinél jelentkezhet, aki hosszú ideje fokozottan stresszes életet él. Van néhány jellemző tünet, amelyek egyaránt jelezhetik a menedzserbetegséget és a kiadós alvással orvosolható általános kimerültséget is, viszont mielőbb forduljunk orvoshoz, ha a fáradékonyságon, hangulatváltozásokon és alvászavaron túl a következő jeleket is észleljük magunkon:

 • koncentrációs nehézségek, alvászavar
 • ingerültség, feszültség
 • szorongás, pánikérzés
 • gyomor- és emésztési panaszok
 • magasabb vérnyomásértékek
 • fej- és hátfájás, izomfájdalmak
 • szédülés
 • fokozott izzadás, esetleg hajhullás

„A menedzserbetegség tünetei hosszú ideig észrevétlenek maradhatnak, és nemegyszer csak akkor keresi fel a beteg az orvost, amikor már nagyobb a baj. Ha a tünetek tartós fennállását követően nem fordulunk szakemberhez, és nem szüntetjük meg a kiváltó okokat, akkor ezek előbb-utóbb szervi megbetegedésekhez vezethetnek. Leggyakrabban magas vérnyomás, gyomorfekély, súlyosabb esetekben akár szívinfarktus alakulhat ki. Ha azonban rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon, nemcsak a kialakuló betegségekre derülhet fény, hasznos tanácsokat is kapunk a megelőzéshez, valamint segítséget kérhetünk az életmódváltáshoz is” – mondta dr. Nagy-László Nóra, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa.

50741042 - desperate woman trying to read books

Miből áll a menedzserszűrés?

Egészségi állapotunk felmérésére teljes körű, több szakorvosi vizsgálatból és diagnosztikai vizsgálatból (EKG, hasi UH, esetleg szív ultrahang, részletes vér-, vizelet– és más laborvizsgálatok) álló kivizsgálás alkalmas. Ha ezeket külön-külön szeretnénk intézni, több napba, akár egy hétbe is telhet az időpontok egyeztetése, a menedzserszűrés során viszont egy délelőtt alatt áteshetünk a szükséges vizsgálatokon, az eredményekről pedig részletes összefoglaló orvosi véleményt kaphatunk további javaslatokkal, életmód tanácsadással.

A rendszeres ellenőrzés mellett azonban nem mindegy, hogy mennyit teszünk egészségünk megőrzéséért. Ha odafigyelünk magunkra, és fokozatosan változtatunk életmódunkon, jelentős eredményeket érhetünk el.

Stresszkezelő tippek a mindennapokhoz:

 • Tanuljuk meg felismerni és kezelni a belső feszültséget okozó helyzeteket. Megoldandó problémaként tekintsünk ezekre, és ne legyőzendő nehézségként! A mozgás örömhormonokat szabadít fel szervezetünkben, és segít gondolataink kitisztításában is. Így egy óra mozgás, legyen az futás, jóga, úszás, kerékpározás vagy épp zumba, a stressz leküzdésében is segítségünkre lehet.
 • A rendszeres, elegendő mennyiségű és megfelelően pihentető alvás nélkülözhetetlen. Hagyjunk pihenőidőt az agyunknak! Ne vigyük a hálószobába a munkát, az ágyban már ne böngésszük telefonunkat, e-mailjeinket.
 • Étkezzünk vitaminban és tápanyagban gazdagon! Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot! Kerüljük a gyorséttermi ételeket! Ha megfelelő az energiaellátásunk, a fokozott igénybevételt is jobban bírja szervezetünk.
 • Amennyiben dohányzunk, próbáljunk meg leszokni, és kerüljük a nagyobb mennyiségű vagy rendszeres alkoholfogyasztást! Hosszú távon testünk és szellemünk is meghálálja a váltást!

Forrás: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X