Főoldal > EGÉSZSÉG > Időben felfedezhető a vastagbélrák

Időben felfedezhető a vastagbélrák

betegségdaganatdaganatos betegségegészséggyógyulásrákszűrésvastabélrák
0

Írta:

A legjobban szűrhető daganatos betegségek közé tartozik a vastagbélrák, a tüdőrákot követően mégis a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak itthon.

Tünetei sokfélék lehetnek, melyeket egytől egyig érdemes komolyan venni, a szűrés fontosságára pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, pláne, ha a családban már előfordult a betegség – hangsúlyozza Dr. Szőnyi Mihály, a Budai Magánorvosi Centrum gasztroenterológusa.

A vastagbélrák gyakorisága az elmúlt években Magyarországon is növekedett, itthon jelenleg évente nagyjából 6000 új esettel, és 4000, a betegséghez vagy szövődményeihez tartozó halálesettel számolnak a szakorvosok.

“Az esetek felében már távoli áttétet adó, lényegesen nehezebben kezelhető esettel találkozunk, pedig a betegségnek számos tünete már a kezdeti fázisban tapasztalható. A puffadás, az újkeletű hasi fájdalom, és a székletrend megváltozása – székrekedés és hasmenés is előfordulhat – már jelzi, ha valami gond van. Az étvágytalanság, fogyás, éjszakai izzadás, és a véres széklet is a betegségre utal, ha ezeket tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulni” – mondja a gasztroenterológus.

A legfontosabb, hogy a statisztikai adatok alapján a 40 év feletti korosztályban 10 évenként egy vastagbéltükrözés megtörténjen, ha pedig polipot távolítunk el, annak a szövettani feldolgozása során kapott eredmény szerinti, nemzetközi iránymutatások alapján, a kontrollt időben végezzük el. Ha a családban előfordult a betegség, a szűrés fontossága még inkább hangsúlyozandó” – teszi hozzá Dr. Szőnyi Mihály.

A szűrés egy-, vagy kétlépcsős lehet: a kétlépcsős verzió esetében első körben a széklet vérvizsgálata történik, majd pozitivitás esetén vastagbéltükrözés; az egylépcsős esetben pedig kolonoszkópiát végeznek.

“Az országos szűrőprogram kidolgozása, melyben én személyesen is részt veszek, folyamatban van. Az országos szűrés nálunk jövő év elejétől indul, a környező országokban jól kidolgozott programok működnek már. Nagyon jók az eredmények, a megmentett életek száma évről évre nő. Egy megmentett élet ára számokban nem kifejezhető, a szűrésre pedig nem lehet elégszer felhívni a lakosság figyelmét. Ez a  népbetegség szűréssel 90%-ban megelőzhető. Úgy gondolom, nagy luxus nem megtenni mindent, hogy csökkentsük a számokat. Képesek vagyunk rá!” – mondja a szakember.

Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X