Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem csak a túlsúlyos nőket érinti a PCO szindróma

Nem csak a túlsúlyos nőket érinti a PCO szindróma

egészséghízáshormoninzulinPCOPCO szindrómatermékenységtúlsúly
0

Írta:

A PCO syndroma gyakorisága növekszik, a magyar termékeny korú nők körében már 10% körüli előfordulás észlelhető. A gyakoriság növekedésével a klinikai megjelenés is sokat változott. Míg korábban elsősorban túlsúlyosok vagy normál súlyúak voltak érintettek, mostanában egyre több a vékony PCO szindrómás.

Dr. Tűű László, az EndoCare Endokrinológiai Centrum vezetője a betegség kialakulásának hátteréről, az okok eltérő kezeléséről beszél.

A kórkép hátterében a változó klinikai kép ellenére továbbra is a petefészket érő fokozott inzulin hatás áll, de ennek kialakulása döntően más mechanizmussal jön létre túlsúlyosokban és soványakban.

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a kialakulás más-más mechanizmusa, a diagnosztikában (az inzulin görbék értékelésében) és a kezelésben is más-más megközelítést kíván. Túlsúlyosoknál például a napi szénhidrát mennyiség megszorítása, az ezzel elért fogyás nagyon hatékony, vékonyaknál ezzel ellentétben szigorúan elosztva ugyan, de több szénhidrát bevitelére lehet szükség.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vércukor terhelés során az éhgyomri értékek kivételével nem állnak rendelkezésre normálértékek, tehát a terhelés 60 és 120 perces értékeinek megítélésénél csak a kiinduló értékekhez mért változás alapján lehet véleményt alkotni. Ez az, ami miatt mindenképpen a 3 pontos vércukor terhelés lehet csak az alapvizsgálat, és ennek megítéléshez PCO szindróma kezelésében jártas belgyógyász vagy nőgyógyász endokrinológus szakemberre van szükség.

82193692 - woman in white underwear holds belly fat.

Hormonvizsgálatokra is szükség van

Fontos, hogy önmagában az inzulingörbe nem minden esetben használható a kórkép kezelése során a javulás vagy romlás megítélésre, erre minden esetben hormonvizsgálatokra is szükség van. Nem tudjuk ugyanis az adott egyén hormonháztartása milyen napi inzulin terhelés mellett áll egyensúlyba, tehát csak a helyreálló ciklus fogja „megmondani” mennyi is a „normál” inzulin érték.

Néhány, a PCO szindróma kezelésében rutinszerűen alkalmazott gyógyszer (pl. a metformin) is módosíthatja az inzulingörbét, jelentős vércukor emelkedést okozva, miközben a ciklus és a klinikai kép javulást jelez, tehát az inzulin görbe ilyenkor nem használható jól.

A vércukor terhelés tehát nagyon fontos diagnosztikus eszköz, de csak képzett, gyakorlott szakember kezében, aki az adott páciens kórtörténetével, tüneteivel, és hormonleleteivel is tisztában van. Önmagában az adott páciens ismerete nélkül a vércukor terhelés eredménye nem értékelhető, és ugyanazon értékek mást és mást jelenthetnek két különböző páciens esetében. Fontos ezért a vércukorterhelés mostanában tapasztalt fetisizálása helyett a megfelelő diagnosztikát és követést helyes módon a klinikum, a hormoneredmények egységében szemlélni.

Szerző: Dr. Tűű László, Endocare Endokrinológai Központ
Fotó: Pinterest
Forrás: Purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X