Főoldal > EGÉSZSÉG > Echinacea, az immunrendszered legjobb barátja

Echinacea, az immunrendszered legjobb barátja

betegségegészséggyógynövénygyógyszergyógyulásimmunrendszermegfázásnátha
0

Írta:

Egy virág, ami a sündisznóról kapta a nevét. Egy gyógynövény, ami erősíti az immunrendszert. Egy kasvirág, amit természetes fertőzésgátlónak tartanak a vírusok, gombák és baktériumok ellen.

A kasvirágnak, más néven echinaceanak két gyógyászati célokra használt fajtája ismert: a bíborlevelű kasvirág és a keskenylevelű kasvirág. Mindkét növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. De melyek is ezek, mit kell tudnod róla?

Minden része hasznos

Neve a görög echinos (sündisznó) szóból származik. Századokon keresztül alkalmazták a kígyómarás ellen, illetve sebgyógyításra is. Idehaza a kígyómarást szinte teljesen kizárhatjuk, de számtalan más betegség elleni védekezés során érdemes bevetned! A növény gyökerét, virágzatát, szárát, levelét több száz gyógyszeripari termék tartalmazza, de a többi hatóanyaga is immunerősítő tulajdonsággal bír.

Legtöbben a szervezet védekező képességének, az immunrendszernek a megerősítése érdekében alkalmazzák. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére is alkalmas.

A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére is használják. Sőt, bőrbetegségek esetén is alkalmazható. A kasvirágból készült folyadékot kipróbálhatod külsőleg apróbb sérülések, ekcéma vagy kisebb égési sebek esetében is.

echinacea2.jpg ()

Viszlát, vírusok!

A szakemberek immunerősítő hatását annak tulajdonítják, hogy a sejtek a gyógynövénynek köszönhetően hatékonyabban termelnek egy bizonyos antivirális vegyületet, az interferont. Az interferonok olyan fehérjék, amelyeket a szervezet különböző sejtjei termelnek. Fokozottabb működésük révén meggátolják a különböző vírusok szaporodását és a daganatok növekedését, valamint a paraziták szaporodását is. Mivel azonban ez a hatás viszonylag rövid időn belül megszűnik, fertőzések ellen ajánlják, hogy naponta több alkalommal – akár ötször – is használd a kasvirágot.

Így használd!

Az echinacea sokféle formában kapható. A természetgyógyászok leggyakrabban a folyadékot javasolják, mely lehet frissen préselt lé, de ami még ennél is egyszerűbb: a tea. Filteres és szárított formában is beszerezhető, patikákban, drogériákban, de tabletta formájában is kapható. Hasznos, ha más immunrendszer erősítő gyógynövénnyel felváltva fogyasztod. Ez lehet a homoktövis, vagy akár a csipkebogyó. Fogyasztása inkább kúraszerűen történjen, egy-két hét pihenő nem árt. Bár nem jellemző, hogy az echinacea fogyasztásának lennének mellékhatásai, azért előfordulhat: akik a margarétafélékre allergiásak, kellő óvatossággal fogyasszák.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X