Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 teaféle, amit soha többé ne igyál

3 teaféle, amit soha többé ne igyál

detoxegészségfekete nadálytőmaria trebenméregtelenítésméregtelenítő teateavérehulló fecskefű
0

Írta:

Íme 3 féle tea, amit jobb, ha elkerülsz a jövőben.

Detox vagy méregtelenítő teák

Amellett, hogy az egész méregtelenítő biznisz gyakorlatilag egy nagy átverés (igen, nem viccelünk, itt olvashatsz róla bővebben), a méregtelenítő teák nagy részében van egy olyan összetevő, amit csak speciális esetekben tanácsos fogyasztani. Ez a szennalevél, mely izgatja a bélfalat, így igen erős hashajtó hatású. Amennyiben székrekedésed van, bizonyos időközönként egy-egy csészével elkortyolva még segíthet is a problémán, ám rendszeres fogyasztása egyáltalán nem ajánlott.

Rövid távon ezek az ún. detox teák tisztíthatják a beleket, melynek köszönhetően lehet, hogy kevésbé fújódsz fel, azonban sajnos emellett dehidratálnak is és egy csomó olyan hasznos dolgot (elektrolitokat és egyéb tápanyagokat) is „kitisztítanak” a szervezetedből, amikre nagy szükséged lenne az egészséged megőrzése szempontjából.

Fekete nadálytő tea

A népi gyógyászatban külsőleg zúzódások, véraláfutás, csonttörések, ízületi- és izomfájdalmak kezelésére használják nagy sikerrel, a híres Maria Treben pedig teaként fogyasztva is előszeretettel ajánlja. A 28 éve íródott könyv szerzője azonban sajnos nagyot tévedett. A 20. század második felében ugyanis felfedezték, hogy a fekete nadálytő májkárosító vegyületeket (ún. pirrolizidin-alkaloidokat) is tartalmaz. Ami ijesztő, az az, hogy nagy dózisban fogyasztva akut májvéna-elzáródást is okozhat. Ha tehát hosszabb távon, akár csak kis koncentrációban (teaként) is fogyasztod, rendkívül veszélyes lehet, hiszen májkárosító, rákkeltő hatású.

A felfedezés óta Európában csak külsőlegesen alkalmazhatóak nadálytövet tartalmazó gyógyszerek, és mivel a mérgező anyag bőrön át is felszívódik, a kenőcsök, krémek esetében is előírják, hogy a pirrolizidin-alkaloidok mennyisége egy bizonyos szint alatt legyen. Online azonban ennek ellenére kapható fekete nadálytő tea, illetve olyan kozmetikumok, fogkrémek is, melyek ellenőrizetlen mennyiséget tartalmaznak a gyógynövényből, ezért ilyeneket még csak véletlenül se vásárolj.

Vérehulló fecskefű tea

Összehúzó, fájdalomcsillapító, vér- és májtisztító növény, azonban mérgező összetevőket is tartalmaz, ezért használata kizárólag külsőleg ajánlott. A fecskefűben legnagyobb mértékben előforduló hatóanyagot szívméregként tartják nyilván, és mivel maga a gyógynövény az izmokra fejti ki hatását, a szívizmot is károsítja, a vérben található fehérjéket kicsaphatja. Ezért a belőle készült tea fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, de kismamák, magas vérnyomásban szenvedők és gyermekek esetében külsőleg is kerülni kell az alkalmazását!

Fotó: 123 RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X