Főoldal > EGÉSZSÉG > Bűvös számok: ennyit hízik egy átlagos nő a terhessége alatt

Bűvös számok: ennyit hízik egy átlagos nő a terhessége alatt

babahízáskismamamamasúlyfeleslegsúlytöbbletterhesterhességtúlsúlyvárandósvárandósság
0

Írta:

Sok kismama aggódik miatta, pedig a súlygyarapodás teljesen természetes és szükséges velejárója a terhességnek. Persze egy kissé zavarosak is a számok, hiszen egy csecsemő átlagban 3,5 kg-os súllyal születik. Akkor miért küzd a legtöbb anyuka még további 10 kg súlytöbblettel?

Az Amerikai Várandósok Szövetségének információi szerint azok a nők, akik átlagos testsúllyal rendelkeznek, vagyis 18,5 és 24,9 között van a testtömegindexük (BMI), 12 és 17 kg körüli pluszt szednek magukra a terhességük alatt. Akik már eleve túlsúlyosak, kevesebbet szoktak hízni a várandósságuk alatt, esetükben csupán 7-12 kg-mal mutat többet a mérleg kijelzője.

A legtöbb nő nyilvánvalóan nem hoz a világra 12 kg-os csecsemőt, de sokan nem tudják, hogy a babán kívül mi okozza a súlytöbbletet. Jennifer Wider, a női egészség szakértője részletesen felsorolta, hogy a 9 hónap alatt felgyülemlett extra kilóknak milyen fontos funkciói vannak mind a bébi, mind az anyuka egészsége érdekében.

Íme a teljes bontás:

– A baba: kb. 4 kg
– A méhlepény: kb. 1-1,5 kg
– A magzatvíz: kb. 1-1,5 kg
– A megváltozott mellek: kb. 1-1,5 kg
– Az extra vér: kb. 2 kg
– A felraktározott zsír a szülésre és a szoptatásra: kb. 2,5 kg
– A megnagyobbodott méh: kb. 1-2,5 kg

Ez összesen kb. 12-17 kg-ot tesz ki. Természetesen a leendő édesanya emellett olyan súlyfelesleget is felszedhet, amely nem kapcsolódik közvetlenül a kisbabához, főleg, ha túl sok jégkrémmel töltötte fel a fagyasztót, a kamra pedig dugig van tömve csokival. De ez a lebontás alátámasztja, hogy még a legegészségesebben étkező terhes nők is jelentős mennyiségű pluszkilóval számolhatnak az áldott állapotban. És ez teljesen rendben van így.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X