Bár úgy egészében nem is volt olyan vészesen hideg a tél, azért most már nagyon hosszú. A borongós, hosszú, fénytelen napok nem igazán alkalmasak arra, hogy sok időt töltsünk a szabadban, úgyhogy egyre jobban vágyjuk, áhítjuk a napfényt.
Ezt minden bizonnyal a szervezetünk tudatalattija is javasolja, támogatja, hiszen napsütéses időben akár fél órányi szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy jobban érezzük magunkat.
Napi harminc perc napsütés ugyanis biztosíthatja a napi D-vitamin szükségletünket. Korábban a hazai egészségügyi szakmai protokoll csupán a kisgyermekek 3 éves koráig javasolta a D-vitamin pótlását, a csontok erősödése érdekében, a kalcium felszívódása miatt. Általánosan elfogadott tény volt, hogy utána már a kiegyensúlyozott táplálkozás és a napfény is elegendő lehet az immunrendszer megerősítéséhez.
Nemrégiben azonban lezajlott egy átfogó magyarországi kutatás, mely kimutatta, hogy tél végére a magyar lakosság minden ötödik tagjánál súlyos D-vitaminhiány mutatható ki, így a lakosság 94%-a D-vitamin pótlásra szorul. Ennek következében megszületett az új ajánlás, mely szerint ősztől tavaszig minden életkorban ajánlott napi rendszerességgel D-vitamint pótolni, a hiányállapotok elkerülése érdekében. Aktuális statisztikák mutatják, hogy a D-vitamint rendszeresen szedők körében alacsonyabb az influenzás és egyéb légúti megbetegedések száma, de az allergiás ekcéma és asztma kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszhat szedése. A kutatás eredményei tovább is mentek: a szakemberek szerint a D-vitamin hiányának megszüntetésével az átlagéletkor is 2-3 évvel nőne, csökkenne a törések száma, mérséklődne a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata is és kevésbé tarolnák le az országot az influenzavírus mutánsai is.
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezetünkben raktározódik, és optimális esetben magunk is elő tudjuk állítani: a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut be a szervezetbe. De szerencsére nem csupán a napsütés kénye-kedvének és az évszakok változásának vagyunk kiszolgáltatva, hanem tápanyagokkal is magunkhoz vehetünk D-3 vitamint, így a tejtermékek, a tojás, a tőkehal, a gomba és a máj rendszeres fogyasztása is segíthet a raktáraink feltöltésében. Ha ezeket az alapanyagokat változatosan beépítjük az étrendünkbe, a bennük lévő többi jótékony hatású nyomelem és vitamin segítségével sokat tettünk már az egészségünkért.
Aki pedig szívesebben kortyol egy kis egészséget, annak mostantól könnyű lesz már egy pohár (3dl) természetes és finom gyümölcslé segítségével fedeznie a felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin mennyiséget és a napi D-vitamin szükséglet 45%-át. A hohes C új terméke egzotikus ízével kényeztet: narancs, alma, maracuja és datolyaszilva gondoskodik a vitaminbombáról, amely igencsak ránk fér így a tél végi nyavalyák elűzésénél, a tavaszi fáradtság megelőzésénél is. A tavasz már csak egy karnyújtásnyira van, turbózzuk fel addig is szervezetünket elegendő D-vitaminnal, hogy utána már könnyedén vegyük az akadályokat, és egészségesen töltsünk el naponta időt a napsütésben is!