Főoldal > EGÉSZSÉG > 11 trükk, hogy még több D-vitaminhoz jusson a szervezeted

11 trükk, hogy még több D-vitaminhoz jusson a szervezeted

D-vitaminimmunrendszervitaminvitaminhiány
0

Írta:

D-vitaminhiányban szenvedsz? Ne csak a tabletták után nyúlj – fogyaszd ezeket a szuperélelmiszereket is!

A D-vitamin jótékony hatásait reggelig sorolhatnánk: többek között erősíti az immunrendszert, javítja a szív-és érrendszeri funkciókat, hozzájárul a jó izomműködéshez, segít a fertőzések leküzdésében és csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is. A napsütéses órák csökkenésével viszont egyre kevesebb D-vitaminhoz jut hozzá a szervezetünk, amit főként tablettákkal pótolhatunk, vagy a következő szuperélelmiszerekből is tölthetjük a raktárainkat.

Halfélék

Lazac, makréla, tonhal, szardínia – ezek a halfélék rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, köztük az Omega-3-mal, a C- és D-vitaminnal, valamint a fehérjével. A dietetikusok szerint már 75 gramm lazac 435 NE (nemzetközi egységnyi) D-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi D-vitamin mennyiség harmada!

Tojássárgája

A D-vitamin mellett E- és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, szelént, káliumot és nátriumot is tartalmaz, ezért a tudósok heti hat darab tojássárgája elfogyasztását ajánlják – de csak akkor, ha nincs problémád a koleszterinszinteddel!

Shiitake gomba

A remek egészségjavító hatással rendelkező gombaféle Kínában nemzeti ételnek számít, de nem csak az íze miatt: gyógyászati célokra is használják. Magas B- és D-vitamin tartalma mellett antibakteriális és immunerősítő hatással is bír – a szervezetbe jutó vírusok csaknem 85%-át képes elpusztítani. Ha önmagában nem szereted a gombákat, főzd ki a zöldségekkel együtt és fogyaszd levesekkel!

Jó, ha tudod! A D-vitamin hiányt vérből történő laboratóriumi vizsgálattal és csontsűrűségméréssel (denzitometria) lehet csak mérni.

Tej

Köztudottan erősíti az izmokat és a csontokat, ez pedig a benne lévő kalcium, fehérje, valamint az A-, a B- és a D-vitaminok erejének köszönhető. 250 ml tehéntej például 103 NE D-vitamint juttat a szervezetbe, de ha laktózérzékeny vagy, akkor se aggódj: a szójatej és a mandulatej is igen gazdag a D-vitaminban.

Narancslé

Talán meglepő, de a kézzel facsart narancslé nemcsak a C-vitamin miatt jó a szervezetednek! 125 ml mennyiségű narancslé 100 NE D-vitamint tartalmaz, ráadásul bizonyítottan lassabban öregszünk, de mindennap megiszunk kétpohárnyit ebből a finom gyümölcsléből. Vigyázz! Ugyanezek az adatok nem vonatkoznak az előrepalackozott, bolti narancsitalokra!

9860587 - fresh oranges falling in juice with lot of huge splashes

Tofu

A vegánok és a gluténérzékenyek számára is van kitűnő D-vitamin pótló élelmiszer, mégpedig a fehérjében és az aminosavakban is gazdag tofu. A kínai eredetű szójasajt stabilizálja a koleszterinszintet, és csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Jó, ha tudod! A téli hónapok során a magyar lakosság 95%-a szenved D-vitaminhiányban!

Joghurt

Tejféle, ezért a cukrozatlan, natúr változatnak ugyanolyan jótékony hatásai vannak, mint a tejnek. Márkától függően egy 170 grammos joghurt 80-100 NE D-vitamint tartalmaz, ezért nemcsak alkalmanként, hanem rendszeresen is érdemes fogyasztani.

Teljes kiőrlésű gabonák

Magas rost-, omega-3, fehérje-, multivitamin-, és ásványi anyagforrást szolgáltatnak számunkra, persze csak akkor, ha teljes kiőrlésű gabonát és alacsony cukortartalmú verziót vásárolsz! Egy ilyen 340 grammos gabonapehely egyébként 100 NE D-vitamint tartalmaz, ezért télen se feledkezz meg róla!

Sajtfélék

Bár sokan egészségtelennek tartják a magas zsírtartalommal rendelkező sajtokat, az az igazság, hogy azok a legegészségesebbek. Egy 40%-os zsírtartalommal rendelkező edami sajt például nemcsak kalciumban és fehérjében gazdag, hanem D-vitaminban is: egy szelet 40 NE tartalmaz belőle.

Jó, ha tudod! A D-vitamin tabletták szedése komoly mellékhatásokkal és veseelégtelenséggel is járhat, ezért csak előzetes orvosi konzultáció után ajánlott őket alkalmazni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X