Főoldal > DIÉTA > 7 ok, amiért érdemes sajtot enned

7 ok, amiért érdemes sajtot enned

diétaegészségélelmiszerétkezésfehérjefogyássajttejtermék
0

Írta:

Húsimádó vagy, és sajtot sajttal ennél? Meg fogsz lepődni mennyi jótékony tulajdonsága ennek a sokoldalú tejterméknek! Egy új kutatásból ugyanis kiderült: lényegtelen, milyen sajtot – fetát, trappistát, edamit – eszel, csak jót teszel magadnak!

1. Sok fehérje van benne

Mint a legtöbb tejtermékben, a sajtok nagy választékában is megtalálható a magas fehérjeforrás – különösen jó hír ez testépítőknek, profi sportolóknak és vegetáriánusoknak, akiknek szükséges van a plusz energialöketre. A fehérje teltségérzetet okoz, segít a csontok és az izmok fejlődésében, ráadásul az étvágyat is csökkenti.

Tudtad? A legtöbb fehérje a parmezánban, a pecorinoban, a mozzarellában és a kecskesajtban található meg!

2. Segít a szívbajok megelőzésében

Amennyiben a szívproblémákkal küzdesz, érdemes figyelni a sajtok telített zsírsav és nátrium mennyiségét! Egy friss dán kutatás szerint a legjobb, ha ebben az esetben tartózkodsz a sok tartósítószert tartalmazó, feldolgozott sajtoktól, mert mesterséges anyagokat és hidrogénezett olajat is tartalmaznak.

Hogy mit válassz helyette? Ricottát, mozzarellát és fetát!

3. Szépíti a fogakat!

Egy friss svéd tanulmány szerint a kemény sajtok megvédik a fogkőképződéstől a fogaidat – ezáltal hosszabb ideig lesz egészségesebb az ínyed és a fognyakad! Minden bizonnyal a magas kalciumtartalom és a lactobacillus rhamnosus nevű aktív baktérium állhat a jótékony tulajdonság mögött, ezek ugyanis megölik a fogakon letelepedő, szuvasodást okozó bacikat!

4. Boldoggá tesz!

A michigani egyetem professzorai kimutatták, hogy a rendszeres sajtfogyasztóknak kevesebbszer fáj a fejük, ellenállóbbak a migrénnel szemben, magasabb a stressztűrési szintjük és kevesebbet aggodalmaskodnak, mint azok, akik nem fogyasztanak sajtot. Ez a meglepő tulajdonság a tehéntejből készült sajt magas kazeintartalma miatt van.

54328806 - cheese plates served with grapes, jam, figs, crackers and nuts on a wooden background, top view

5. Tele van vitaminokkal

A legtöbb sajtnak magas a kalcium- és D-vitamin tartalma – utóbbi segíti a testünkbe kerülő kalcium felszívódását -, de a cink, a  foszfor, valamint az A-, a B2-, a B12- és a K2- (menakinon) is jelentősen befolyásolja a csontképződést és az immunrendszer megfelelő működését.

6. Kevesebb bennük a só, mint sok más ételben

Meglepő, de így igaz. Manapság már minden arról szól, hogy a túlzott sóbevitel mennyire káros – a legtöbb tejtermékben, készételben vagy étteremben úgysem tudjuk kikerülni a só fogyasztását, ezért a tartós kemény, zsíros sajtok helyett válasszunk lágy sajtokat, amikben kevés a nátrium!

7. Segít a vércukorszint egyensúlyának beállításában

Épp ezért a cukorbetegeknek is rendkívül ajánlott a sajtok fogyasztása! A tejtermékek általában alacsony glikémiás indexszel járnak, nem emelik fel a vércukor szintjét, ezért kitűnő snacknek bizonyulnak. A „normál” sajtok mellett ráadásul a feldolgozottak (pl. amerikai lapka sajtok) is szuperek a diabéteszeseknek, hiszen kevés bennük a szénhidrát (kb. 1 g) – erre pedig a cukorbetegeknek szintén figyelni kell.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X