Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a legegészségesebb zsírok

Ezek a legegészségesebb zsírok

étkezéslenmagzsír
0

Írta:

Téves az a feltételezés, hogy az emberi szervezetnek nincs szüksége zsírra, mert ártalmas az egészségünkre és a vonalainkra. A titok nyitja csupán az, hogy telítetlen zsírsavakat és azok forrásait kell fogyasztani, méghozzá minden nap.

A fehérjék és a szénhidrátok mellett a zsírok azok az anyagok, amelyeket az életben maradáshoz táplálék útján pótolni kell. A szervezet energiaforrásainak mintegy 15-40 százalékát teszik ki a zsírok, ezért nagyon fontos, hogy te is elegendőt fogyassz belőlük. Ahhoz azonban, hogy egészségedet megtartsd válaszd a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, a transzzsírsavakat pedig jó messzire kerüld el.

Olajos magvak

Az olajos magvak bővelkednek esszenciális zsírsavakban, amik az egészséges életmód elmaradhatatlan forrásai. Mindegy, hogy dió, mogyoró vagy mandula, a lényeg, hogy fogyassz belőlük naponta egy marékkal, és sokat teszel egészségedért.

Friss zöldségek, gyümölcsök

A nyers zöldségek és gyümölcsök a telítetlen zsírsavak igen gazdag forrásai. Különösen sok található lédús gyümölcsökben, és azok héjában. Fogyassz sok bogyós gyümölcsöt, almát, körtét, hogy ne szenvedjen hiányt szervezeted az egészséges zsírokban.

Tengeri halak

A magyar lakosság halfogyasztása igen drámai, évente alig-alig kerül az asztalokra ebből a rendkívül egészséges élelmiszerből. Pedig heti 3-4 alkalommal érdemes fogyasztanod halat, hiszen a benne található omega-3 zsírsavak biztosítják az egészséges zsírbevitelt. Ha nem szereted az ízét, akkor szedj halolaj kapszulát, de mindenképpen járj utána, hogy jó minőségűt vásárolj.

Lenmag

A lenmag legalább hatszor annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a legtöbb halolaj. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott a fogyasztása, hiszen szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és az agy teljesítőképessége növelése érdekében sokat tehet, aki rendszeresen fogyasztja.

Ligetszépe

A ligetszépe egy növény, amelynek gyógyhatása a növény érett magvaiból nyert olajában rejlik. Ez az omega-6 zsírsav egyik legbiztosabb forrása, ezért ha mind ez idáig nem hallottál róla, itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedj vele.

Olívaolaj

Az olívaolajat mindenképpen érdemes a mindennapos sütésekhez, főzésekhez használnod, ugyanis telítetlen zsírsavakban gazdag. Véd a szívbetegségek ellen, emeli a jó koleszterin értékét a vérben, segíti a vitaminok felszívódását, de finomítatlan formában még a bőrápolásban is nagy hasznát veheted.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X