Főoldal > EGÉSZSÉG > Tények és tévhitek az aranyérről

Tények és tévhitek az aranyérről

aranyérérfájdalomműtétsebészet
0

Írta:

Aranyérrel igen sokan küzdenek, mégis keveset beszélnek róla. A legtöbb ember tisztában van a tüneteivel, viszont kialakulásának okairól és kezeléséről több tévhit is kering. Dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze az aranyérrel kapcsolatos tényeket és tévhiteket ismerteti.

 

A nagyon hideg felületen való ülés is okozhatja – HAMIS

Igen elterjedt tévhit az, miszerint a hideg felületen való ülés elősegíti a kialakulását, ám a kutatók szerint inkább a hosszas ülésnek van köze az aranyér kialakulásához, nem pedig az adott felület hőmérsékletének. Éppen ezért ha hajlama van rá, illetve aranyérrel küzd, lehetőleg ne üljön –vagy álljon- sokat egy helyben.

Csak az idősebbeknél fordul elő – HAMIS

Való igaz, az aranyér könnyebben kialakul az idősebbeknél, ám ez még nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak ne küzdhetnének vele. Amennyiben valaki keveset mozog, ülőmunkát folytat, rostszegényen táplálkozik, kevés folyadékot fogyaszt, esetleg krónikus hasmenéssel vagy székrekedéssel küzd, úgy az aranyeret is okozhat- akár kamasz, akár idősebb az illető.

Csak a műtét hozhat megoldást – RÉSZBEN IGAZ

Az aranyeres csomóknak több stádiumuk van, és csak súlyosabb esetben van szükség műtétre. Léteznek igen hatásos gyógyszerek, kúpok és kenőcsök, melyek csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, valamint összehúzzák az ereket is. Ráadásul mindezek mellett megfelelő életmóddal is sokat lehet tenni a probléma ellen.

Terhesség során könnyebben kialakul – IGAZ

Terhesség során sajnos megnő az aranyér kialakulásának rizikója, melynek fő oka, hogy a növekvő méh és a magzat a hasüregi nyomást megnövelve nyomást gyakorol a környező vénákra, így a végbél környékén pangás alakul ki. Ráadásul csak tovább ront a helyzeten a kismamáknál gyakori székrekedés, valamint a szüléskor az erős hasprés, nyomás is.

61423076 - vintage tone of hand of woman in bath towel sitting on toilet bowl

A WC papíron talált vér figyelemfelkeltő jel – IGAZ

A gyulladásban lévő aranyeres csomók gyakran véreznek, így általában székelés során észlelt vérfolt igen komoly fegyelemfelkeltő jel. Emellé társulhat még fájdalom is, így a panaszok esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, már csak azért is, hogy ki lehessen zárni a súlyosabb betegségek (pl. vastag-, vagy végbélrák) meglétét- mondja dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze.

Aranyér fennállása során kerülni kell a mozgást – HAMIS

Sokan úgy gondolják, a mozgás csak ront az aranyeres csomókon, így inkább hanyagolják. Pedig nem csak a megelőzésben, de a kezelésében is fontos szerepet kap a rendszeres, könnyed testmozgás. Természetesen a súlyemelés, az erős hasprés kerülendő, mivel a hasűri nyomást megnövelve nagyobb terhelésnek lesznek kitéve a rektális vénák, fokozva az aranyeresség kialakulásának kockázatát!

Forrás: Trombózisközpont


További cikkeink a témában

aranyér

Aranyér: sokszor ez is elég a javuláshoz

Írta:
tegnap 0

Az aranyér a végbél egyik leggyakoribb betegsége, melyigen sok embert érint. Ez az állapot is tipikus civilizációs betegség. Több terápiás lehetőség is áll az orvosok és a betegek rendelkezésére, melyek lehetnek pusztán életmódbeli változtatások, de akár műtéti beavatkozás is, attól függően, milyen stádiumú aranyérrel állunk szemben.

Kövess Facebook-on!
X