Főoldal > EGÉSZSÉG > A fülcimpán is kialakulhat ciszta

A fülcimpán is kialakulhat ciszta

audiológuscisztaegészségfülfülcimpa
0

Írta:

Ciszták és duzzanatok a test bármely pontján, így a fülcimpán is kialakulhatnak. Habár megjelenésük a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, nem utal rosszindulatú elváltozásra vagy komolyabb problémára, olykor mégis orvosi ellenőrzés és kezelést igényel. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a fülcimpán megjelenő cisztákról kérdeztük. 

Mi a ciszta? 

A ciszta egy levegőt, folyadékot vagy egyéb anyagot tartalmazó kerekded képlet, mely inkább felnőtteken alakul ki. Elsősorban szőrrel nem, vagy alig fedett testrészeken: az arc, a nyak és a törzs területén. Az esetek többségében jóindulatú, ám a cisztaképződés lehet a rosszindulatú elváltozás kezdeti szakasza is, ezért mindenképp javasolt orvosnak megmutatni. Aggasztó tünet lehet a  fájdalom, diszkomfort érzés, berepedezés, vagy fertőzés, váladékozás.

Kiket érint? 

Ciszta legtöbbször a hámsejtek túlműködése vagy a szőrtüsző fertőzése miatt alakulhat ki. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, jellemzően a pubertáskor után jelenik meg, bizonyos genetikai állapot, például Garner-szindróma is növeli a kialakulásának esélyét és sérült, aknés bőrön is nagyobb valószínűséggel jelenik meg. 

A fülcimpa ciszta tünetei
– apró, hús-színű duzzanat, ép hámmal fedve
– szilárd, kerekded kinövés 
– kellemetlen szagot árasztó, sűrű , gennyes váladék szivárgása 

Fertőzésre – és azonnali orvosi kezelés szükségességére- utaló jelek
– a ciszta környékén a bőr kivörösödött és gyulladt
– duzzanat, fájdalom jelentkezik
– a ciszta váladékozni kezd, ill. kifakad

Hogyan kezelhető?

Szükség esetén a ciszta helyi érzéstelenítésben eltávolítható, szövettani vizsgálattal a rosszindulatúság kizárható. A kezelőorvos dönthet úgy, hogy a cisztát megnyitja, hogy a tartalma távozzon, ám ez esetben – a teljes eltávolítással szemben – nagyobb a kiújulás esélye.  Fertőzés esetén naponta kötözésre, antibiotikum szedésére lehet szükség, a gyulladt ciszta pedig helyi szteroid terápiával is kezelhető.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X