Főoldal > DIÉTA > Hőhullám, ciszta, szexuális zavar? Ezt az étrendet kövesd!

Hőhullám, ciszta, szexuális zavar? Ezt az étrendet kövesd!

egészségétrendmakrobiotika
0

Írta: and

A makrobiotika célja, hogy hosszú, egészséges és minőségi életet adjon mindazoknak, akik felismerték, hogy a „könnyű és gyors” tápláléknak nevezett termékek valójában súlyosan mérgezik a szervezetet. A módszer segítségével helyreállítható az idők folyamán felborult ősi egyensúly, amely az emberi szervezet és környezete között létezett. Követőinek azokat a táplálkozási szokásokat ajánlja figyelmébe, amelyek az adott éghajlati […]

A makrobiotika célja, hogy hosszú, egészséges és minőségi életet adjon mindazoknak, akik felismerték, hogy a „könnyű és gyors” tápláléknak nevezett termékek valójában súlyosan mérgezik a szervezetet. A módszer segítségével helyreállítható az idők folyamán felborult ősi egyensúly, amely az emberi szervezet és környezete között létezett. Követőinek azokat a táplálkozási szokásokat ajánlja figyelmébe, amelyek az adott éghajlati öv, földrajzi övezet lakói számára évezredek során kialakultak és a legmegfelelőbbnek bizonyultak. A makrobiotika figyelembe veszi az évszakok váltakozását is. Fontos, hogy mindent a maga érési idejében és helyén kell fogyasztani, a természet rendje szerint, másképp a szervezet nem tud alkalmazkodni a változásokhoz. Tekintettel van az egyéni különbségekre is, hiszen más étrendre van szükség télen, mint tavasszal vagy nyáron, és egészen más jellegű táplálkozást igényel az egészséges, aktív, középkorú ember, mint a gyerek vagy az idős, illetve valamilyen krónikus betegségben szenvedő beteg.

0021992_1.jpg ()

Bárki megtanulhatja

A Makrobiotika Intézet minden szombaton főzőtanfolyamokat tart, ahol a gyakorlatban lehet elsajátítani a harmonikus, kiegyensúlyozott táplálkozás fortélyait. Az ételek finomak, egészségesek, de más hozzávalókból készülnek, mint amilyeneket eddig megszokhattunk, és másképp kell elkészíteni őket. A tanfolyam házigazdája Sebestyén Szilvia, az intézet alapítója és vezetője. Bár főzőtanfolyamra invitál, ez valójában jóval több annál. Nem is receptekkel és hozzávalókkal indul a nap, hanem rövid ismertetéssel. Az alapelvekkel kezd, és arra a kérdésre adja meg a választ, hogy miként is döntsük el, mit eszünk. Vannak hűsítő ételek nyárra és melegítők a hűvösebb hónapokra. Nyáron az ételek gyors főzési módszerrel készülnek, ilyen például a blansírozás, a hirtelen pirítás, ősszel és télen a hosszabb ideig tartó főzés vagy a saját gőzben párolás megfelelőbb. Ősszel központi szerepet kapnak a babraguk, a sűrű gabonalevesek, a köles, a gesztenye vagy a sütőtök természetes édes ízét kihasználó desszertek. Logikusnak tűnik a rendszer – hiszen valóban vannak téli és nyári ízek a hagyományos magyar konyhában is. Ügyelni kell a helyes vágási technikára is. A zöldségeket télen például érdemes nagyobb darabokra vágni, hogy a főzésnél több energia felvételével puhuljanak meg, így több energiát nyújtanak a fogyasztónak. Nyáron viszont inkább gyufaszál-vastagságúra aprítsuk az ételt, hogy hűsítő hatása jobban tudjon érvényesülni.

Mit szabad enni és mit nem?

A makrobiotika az ételek három csoportját különbözteti meg: ajánlott, megengedett és nem ajánlott ételeket.

  • Ajánlott: fő helyen a gabonafélék vannak (búza, rozs, barna rizs, hajdina, köles, árpa, zab) a zöldség, gyümölcs, olajos magvak mellett. A húsfélékből a hal, a kagyló, a rák, a csiga tartozik az ajánlott ételek, az egészséges táplálkozás alapjai közé. Ezekből az elemekből is nagyon változatosan lehet táplálkozni, főleg, ha az ízesítésre a Magyarországon ismert gyógy- és fűszernövények széles választékát használjuk.
  • Megengedett: szárnyasok, tojás, a sajtfélék, kis mennyiségben a barna cukor és a méz is hozzátartozhat.
  • Nem ajánlott: az úgynevezett műtáplálékok, a különböző állagmegóvókkal, adalékokkal teli kenyér, a müzlik, az extrudált gabonafélék is. Ez utóbbiakkal az a baj, hogy a gabonát nyersen tartalmazzák, főzés helyett rostjainak szétroncsolásával tették fogyaszthatóvá úgy, hogy az alapanyag már fel sem ismerhető.

Meggyógyít

„Minden, amit megeszünk, hat a szervezetünkre” – vallja Szilvia. És a főként női közönségnek címezve megtudjuk, hogy makrobiotikus táplálkozással enyhíthetők a menstruáció előtti tünetek, a tejtermékek kiiktatásával csökkenthető, visszafejleszthető a ciszták, miómák többsége, és jótékonyan befolyásolja a változás korában ránk törő hőhullámokat, szexuális zavarokat. Persze csak akkor, ha betartjuk az alapanyagok megfelelő arányát. Az a jó, ha napi étkezésünk fele gabona, 30 százaléka zöldség, a maradék pedig hüvelyes, mert ez biztosítja megfelelő mértékben a testi-lelki egészséget. És mindig van hozzá savanyúság! Mert ez segíti az emésztést, erősíti a bélflórát, és zamatot ad az ételnek. Csakis friss, ropogós zöldségekből készül, és sosem olajjal, inkább sóval vagy citromlével. A változás napról napra, hétről hétre történik. Az eredménye egész életre szól.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség októberi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X