Főoldal > EGÉSZSÉG > Élvezd az egész nyarat egészségesen!

Élvezd az egész nyarat egészségesen!

betegségegészségemésztésimmunerősítésimmunrendszernyár
0

Írta:

Ugye te sem szeretnél betegeskedni nyáron, hanem inkább élveznéd a bulikat, a strandidőt, a nyaralást és a szabadságot? Figyelj oda immunrendszered működésére egész évben, és nem lesz gond a folyamatos pörgéssel!

Az immunrendszeredre és az egészségedre nemcsak télen, hanem nyáron is érdemes odafigyelned: ki akarna betegség miatt lemondani egy nyaralást vagy kihagyni egy szuper fesztivált? Hogy ezekre véletlenül se kerülhessen sor, figyelj oda magadra, és fogadj meg pár jó tanácsot az egészséged érdekében.

Vitaminok nyakra-főre

Nem kell marokszámra bekapkodni a multivitamin tablettákat, helyettük inkább használd ki azt, hogy nyáron rengeteg vitamin- és lédús gyümölcs áll rendelkezésedre, csak győzz közülük válogatni. Itt a meggy, cseresznye, málna, eper, sárgadinnye, alma, sárgabarack, melyek mind finomak és egészségesek. Ha naponta legalább 3-4 adag gyümölcsöt fogyasztasz, akkor rengeteg hasznos és szükséges vitamint a szervezetedbe tudsz juttatni, sőt, az egészséges emésztőrendszerhez szükséges rostfogyasztást is kipipálhatod a segítségükkel. Ha pedig az emésztésed rendben van, akkor az az immunrendszeredet is jótékonyan befolyásolja. A zöldségekről se feledkezz meg, hiszen ezek is vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban bővelkednek – és a tökéletes bikinialakod elérésében és megtartásában is képesek segíteni alacsony kalóriatartalmuknak és telítő hatásuknak köszönhetően.

Igyál minél több folyadékot

A testünk 60 százalékát víz alkotja, nem véletlenül hangsúlyozzák mindig a folyadékfogyasztás fontosságát. A megfelelő sejtműködéshez, agyműködéshez, keringéshez elengedhetetlen a folyadékpótlás – nyáron még inkább, mint télen, hiszen ekkor a meleg miatt fokozott az izzadás, azaz a folyadékvesztés. Fontos, hogy naponta igyál meg legalább 2,5-3 liter folyadékot, hogy elkerüld a dehidratációt és annak káros hatásait. Ha unod a sima vizet, akkor vesd be a gyógyteák erejét: a csipkebogyótea C-vitamin tartalmával az immunrendszered is erősíti, az édesköményből készült tea pedig az egészséges emésztéshez járul hozzá, ami szintén fontos a szervezeted egészsége szempontjából.

58367827 - beautiful young woman showing a slice of watermelon as a smile. she is caucasian, she wear a white dress and she has a braid on the shoulder. summer and lifestyle concepts.

Vidd be az aminosavakat

Az aminosavak a fehérjék alkotóelemei, a test szöveteinek képződéséhez szükséges tápanyagok. A fehérjék szerkezetének kialakításában 20 féle aminosav vesz részt. Köztük vannak olyanok, melyeket az emberi szervezet képes előállítani, ezek a nem esszenciális aminosavak, úgy mint az alanin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glicin, prolin, szerin, és a tirozin. Van vannak, melyeket táplálékkal kell bevinni a szervezetbe, ezek az esszenciális aminosavak, a metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, fenilalanin, triptofán. Sőt, olyan aminosavak is vannak, amelyeket a szervezet képes előállítani ugyan, de sport és megnövekedett stressz esetén nagyobb mennyiségben van rá szüksége, mint az arginin, glutamin, ezek félig esszenciális aminosavak. Ha az esszenciális és a félig esszenciális aminosavak bevitelére odafigyelsz, és táplálékkiegészítők segítségével bejuttatod a szervezetedbe, biztos lehetsz abban, hogy ellenállóbb és egészségesebb leszel.

Fűszerezz

A fűszerek immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásait is érdemes kihasználni egész nyáron: ízesítsd ételeidet a legjobb fűszerekkel! Akár sovány húsféléket, akár salátákat készítesz, vesd be a fokhagymát, ami igazi jolly joker, vírusölő, baktériumölő, fertőtlenítő, és remekül megízesíti az ételeidet. Ha olasz finomságokat készítesz, akkor ne hagyd ki belőle az oregánót, ami gazdag antioxidáns tartalmú olajokban, így védi a szervezeted. A kurkumát pedig akár a lattédba is keverheted: ez a sárga fűszer véd a szabadgyökök káros hatásaitól, támogatja a sejtműködést, véd a vírusoktól és gombáktól is, mindemellett pedig fantasztikus íze is van.

Vesd be a citrusféléket

Ugye te is imádod a citrusokat, főleg nyáron? Lehet akár citrom, narancs, mandarin, kumquat, lime, grapefruit, mindegyikről elmondható, hogy frissítőek, finomak, C-vitaminban gazdagok, karotin- és flavon-tartalmuk magas, kalóriatartalmuk alacsony, ásványi anyagaik pedig segítik a stresszcsökkentést és a jobb alvást is – azaz hatékonyan segítenek az immunrendszered erősítésében úgy, hogy még az alakodban sem tesznek kárt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X