Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden, amit tudnod kell(ene) az állati és növényi eredetű tejekről

Minden, amit tudnod kell(ene) az állati és növényi eredetű tejekről

állati eredetű tápláléknövényi tejtápanyagtartalomtejtejfogyasztás
0

Írta:

Tényleg a számodra legmegfelelőbb tejet iszod? Most lerántjuk a leplet a tejfélékről tápanyagtartalmáról, valamint előnyeiről és hátrányairól!

A rendszeres tejfogyasztók mintegy 65%-a érzékeny a tehéntejre (az USA-ban például 40 millióan laktózérzékenyek). Ebből eredően egyre nagyobb keletje van a növényi alapú tejeknek, amik viszont a legtöbbször elenyésző tápanyagtartalommal bírnak.

Tehéntej

A szakértők szerint az anyatej után ez a legegészségesebb tejféle, mert a benne található ásványi anyagok (kalcium, fehérje, D-vitamin stb.) nélkülözhetetlenek a növésben lévő gyermekek és az idős emberek számára.

Tápanyagtartalma: Egy dl 2,8%-os tejben 8 g fehérje, 293 mg kalcium, 342 mg kálium és 120 NE D-vitamin található

Kalóriatartalma: Egy dl 2,8%-os tehéntej kb. 120 kcal-t tartalmaz.

Előnyök: Nincsen benne cukor, viszont minden más jótékony ásványi anyag megtalálható a tehéntejben.

Hátrányok: Nincsen benne rost; viszonylag magas a kalóriatartalma, valamint a laktózérzékenyek, a vegánok és a gluténmentes étkezést követők nem fogyaszthatják.

40775469 - milk cup and bottle on wooden table. top view with copy space

Szójatej

A szójatej a legrégebbi növényi alapú tejféle, melyet szójababbal készítenek el. Bár nagyon egészséges, nem árt vele vigyázni, mert sok ízfokozóval és cukorral dúsított szójatejet is lehet kapni a boltban.

Tápanyagtartalma: Egy dl szójatejben 7g fehérje, 250mg kalcium, 310 mg kálium és 80 NE C-vitamin található.

Kalóriatartalma: Egy dl kb. 118 kcal-t tartalmaz.

Előnyök: Fogyaszthatják a laktózérzékenyek, a vegánok és a guténmentes táplálkozás hívei isé.

Hátrányai: Sokan allergiásak a szójatermékekre (mely gyomorgörcsökkel és hasfájással jár), friss kutatások szerint pedig a szójatej rendszeres fogyasztásával a nőkben fokozódik az ösztrogén hormon termelődése, ami bizonyítottan növeli a rákra való hajlamot.

Borsótej

Nyugaton az egyik legdivatosabb tejféle, melynek íze nagyon hasonlít a tehéntejéhez, csak egy kicsit testesebb, krémesebb változatban.

Tápanyagtartalma: Egy dl borsótejben 8 gramm protein, 451 mg kalcium, 330 mg kálium, 32 mg NE Omega-3, de D-, C- és B12 vitamin, valamint vas is megtalálható benne.

Kalóriatartalma: Egy dl kb. 70 kcal-t tartalmaz.

Előnyök: Az egyik legkörnyezetbarátibb és legdiétásabb tejféle; nincsen benne cukor, ráadásul szója-, laktóz- és gluténmentes, amit a vegánok is nyugodtan fogyaszthatnak.

Hátrányok: A mogyoróra, a mandulára, valamint a hüvelyesekre érzékenyek rosszul reagálhatnak rá.

Mandulatej

Az amerikaiak kedvenc tejféléje nemcsak tápanyagban és vitaminokban szegény, de termesztése még a környezetet is erősen rombolja.

Tápanyagtartalma: Egy dl mandulatejben 1g fehérje és 450 mg kalcium van.

Kalóriatartalma: Egy dl kb. 40 kalóriát tartalmaz.

Előnyök: Kevés kalóriát tartalmaz, ezért szuper diétás ital; de egyaránt fogyaszthatják a laktóz-és szójaérzékenyek, valamint a vegánok és a gluténmentes táplálkozás hívei is.

Hátrányok: Egy liter mandulatej elkészítéséhez 1 liter víz szükséges, a tej készítése során pedig felforralják a mandulát, amiért minden értékes tápanyag elveszik belőle. A mogyoróra, a mandulára és a hüvelyesekre érzékenyek rosszul reagálhatnak rá.

54097137 - almond milk

Mogyorótej

A mandulatejhez hasonló tápanyagértékekkel bíró tejféle, melynek íze és textúrája hasonlít a tehén-és borsótejhez.

Tápanyagtartalma: Elenyésző, hiszen a készítése közben a mogyorót felforralják, amiért elvesznek belőle az értékes tápanyagok. Egy dl. 1 gramm fehérjét és 451 mg kalciumot tartalmaz.

Kalóriatartalma: Egy dl kb. 25 kalóriát tartalmaz.

Előnyök: Bátran fogyaszthatják a vegánok, valamint a szója-, a laktóz- és a gluténérzékenyek is.

Hátrányok: Elkészítése során sok vizet használnak fel, a kevés tápanyagtartalma miatt pedig nem a legegészségesebb tejfélék egyike. A mandulára, a mogyoróra és a hüvelyesekre érzékenyek rosszul reagálhatnak rá.

Kókusztej

A szakértők szerint ez az egyetlen tejféle, melynek semmilyen tejhez hasonlító íze nincsen, bár elég jó tápanyagtartalommal bír.

Tápanyagtartalma: Egy pohár kókusztej 4 g fehérjét, 100 mg kalciumot, 3mg B12 vitamint, valamint 1g rostot tartalmaz.

Előnyök: Magas tápanyagtartalommal bír, ezért sportolók számára is tökéletes. Az orvosok javasolják fogyasztását laktóz-és gluténérzékenyeknek, valamint vegetáriánusoknak is.

Hátrányok: Az átlagosnál több zsír található meg benne, ezért nem ajánlott alacsony zsírtartalmú diétát követők számára, valamint sok kókusztejben megtalálható a guargumi is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X