Főoldal > EGÉSZSÉG > Szívvédő szuperétel a brokkoli

Szívvédő szuperétel a brokkoli

brokkoliszívvitamin
0

Írta:

Sokan idegenkednek a zöld „karfiolszerű” zöldségtől, de azért már a rajongóinak tábora is szaporodik, köszönhetően az egyre népszerűbb egészséges életmódnak.

Gazdag vitaminkínálat

A brokkolit mai formájában már 300-400 évvel ezelőtt is ismerték. Feltehetőleg Olaszországból terjedt el, de Magyarországon csak az utóbbi 20 évben érte el az ismertséget. Sok jótékony hatása közül a legfontosabb, hogy gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.  Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét is. Kiemelendő a benne a B1- és B2-vitamin is, valamint kitűnő folsav- és béta-karotin-forrás.

A rák ellen is hatásos

Erős antioxidáns hatása van, valamint hatféle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében is. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A brokkoliban jelen levő kémiai anyag egy egész sor antioxidáns védelmi vonalat képes működtetni, amivel kivédi az immunrendszernek az öregedéssel járó hanyatlását is.

Szívbarát

A brokkoli fogyasztása segíthet helyreállítani a cukorbetegség által a szív ereiben okozott károkat, valamint csökkentik a szívroham kialakulásának kockázatát – derült ki kutatásokból. A szívvédő szerepét a zöldségben lévő egyik összetevőnek, a szulforafánnak köszönheti. Ez a vegyület ugyanis elősegíti az ereket védő enzimek termelődését, és csökkenti a jelentős sejtkárosodást okozó molekulák szintjét. A cukorbetegeknél ötször nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, így például a szívrohamnak és a stroke-nak, és mint tudjuk, mindkét betegség összefügg a károsodott erekkel. A szulforafán aktivál egy proteint a szervezetben, amely megvédi a sejteket és szöveteket a károsodástól, és hosszabb – egészségesebb – életet biztosít, ha rendszeresen fogyasztod a brokkolit.

Változatosan elkészíthető

Fogyaszthatod nyersen, párolva, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek vagy mártásnak egyaránt. Sőt, egy új trend is hódít az egészségesen táplálkozók körében: a brokkoli pizza. A lisztes tészta helyett az összetört brokkolit használhatod alapnak, a végeredmény fenséges lesz. Könnyű emészthetősége miatt akkor sem kell aggódnod, ha érzékeny a gyomrod.

Fotó: Getty


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.