Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért ne zavard össze a bioritmusodat

Ezért ne zavard össze a bioritmusodat

alvásanyagcserebetegségbioritmusdepresszióegészségügyi problémaelhízásevés
0

Írta:

A rendszertelen alvási és étkezési fázisok a bioritmus teljes felborulását okozhatják. Ez nem csak kialvatlansághoz és a napszakok felcseréléséhez vezethet, de komoly egészségügyi kockázatokat is rejt magában.

Depressziót okozhat

Nyáron a szabadságok, hosszabb szünetek idején tapasztalható leginkább a bioritmus megbomlása. Ilyenkor igyekszik mindenki behozni az elmaradt pihenést, és az alvás-evés nem abban az ütemben és időpontban történik, mint egyébként. Ha rövidebb időszakról van szó, természetesen nem rejt magában akkora veszélyt a dolog, de hosszú távon lehangoltsághoz, akár depresszióhoz is vezethet, ha nagy amplitúdók vannak az étkezéseid és a pihenéseid között.

Felborul az anyagcsere

Azt ugye nem kell külön ecsetelni, hogy ha egyik nap kora reggel, míg máskor délben kelsz fel, mennyire összezavarod az anyagcserét? Ha mindig máskor fekszel és kelsz, a rendszertelen étkezés következtében az emésztés, így az anyagcsere-folyamatok is teljesen a feje tetejére állnak. Ez pedig komoly bélrendszeri, egészségügyi problémákat vonhat maga után.

53771588 - young woman with stomach ache lying on bed

Elhízáshoz vezet

Ha délben reggelizünk, és éjfélkor vacsorázunk, az nem csak megterheli a gyomrot és a beleket, de zsír formájában el is raktározódik a bevitt táplálék. Hiába a rendszeres testmozgás és a diétás étrend, ha azt nem a megfelelő időben visszük be, és mellette még a pihenést is tologatjuk, előfordulhat, hogy a kilók nemhogy nem olvadnak, inkább gyarapodni fognak.

Komoly betegségek alakulhatnak ki

Nem véletlen, hogy egyre több kutatás igazolja, hogy azoknál, akik éjszakai műszakban dolgoznak, sokkal több egészségügyi probléma ütheti fel a fejét. Az éjszaka az alvás, pihenés időszaka, míg a nappal az aktív szakasz. Aki ezt nem tartja be, sokkal nagyobb eséllyel számolhat szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, de akár daganatos betegségeket is okozhat a felborult bioritmus.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X