Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyaraláskor is kell a kompressziós harisnya trombózis után

Nyaraláskor is kell a kompressziós harisnya trombózis után

harisnyakompresszióskompressziós harisnyamélyvénás trombózistrombózis
0

Írta:

Mélyvénás trombózis után igen nagy szerepe van a prevencióban a kompressziós harisnya viselésének. Bár sokan ódzkodnak tőle, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nyáron is szükséges alkalmazni a kompressziós terápiát. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa összeszedte azokat a helyzeteket, amikor érdemes felhúzni a harisnyát.

Ebben segít a kompressziós harisnya

A kompressziós terápia – akár harisnya, akár rugalmas fásli- lényege, hogy speciális kialakításának és nyomó erejének köszönhetően a vénás vér visszaáramlását segíti.  A felszíni vénák összenyomódnak, ezáltal a mélyvénák irányába terelődik a vér áramlása és az áramlás sebessége is fokozódik. Ennek célja, hogy ez által megszűnik a vénás pangás, ami melegágya a trombózisnak.

Az alsóvégtagi mélyvénás trombózis és annak egy szövődménynek, a PTS-k (poszttrombotikus szindróma) – mely a bőr elszíneződésétől, lábszárfekély megjelenéséig súlyosbodhat -, elkerülése mellett a kompressziós harisnya nagy segítséget jelent az ödéma mérséklésében (lábvizenyő), valamint a lábfájdalom enyhítésében is. Éppen ezért célszerű nyáron is alkalmazni bizonyos helyzetekben.

Utazáskor

Köztudott, hogy a hosszú utazás – legyen szó autóról, vonatról, repülőről, stb.- a tartós mozdulatlanság miatt megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét, ezért fontos, hogy ekkor mindenképp viseljünk kompressziós harisnyát a vérkeringés fokozása érdekében! Ezen kívül ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, illetve arra, hogy fél óránként mozgassuk át végtagjainkat! 2-3 óránként álljunk fel és sétáljunk, tornáztassuk lábainkat. Aki már nem szed véralvadásgátlót, egyeztessen orvosával utazása előtt, mivel lehet, hogy ő LMWH injekciót ír elő. Különösen fontos ez azoknál, akik várandósok, esetleg alsóvégtagi sérülésük volt (gipsz, zúzódás, ficamodás).

39062509 - acupressure, foot massage. woman in a beauty salon for pedicure and foot massage.

Városnézéskor, kiránduláskor

Bár a mozgás igen jót tesz a keringésnek, ám aki a nagy meleg vagy a frontok miatt lábfájással küzd, annak célszerű sétáláskor is felhúzni a harisnyát, mert bár lehet, hogy kissé melegít, viszont a fájdalmat, lábdagadást nagyban mérsékli.

Ödéma esetén

A nyári kánikula és a magas páratartalom miatt a végtagok visszerei kitágulnak, bennük a  keringés lelassul, a nyirokkeringés nem tudja a kipréselődött folyadékot elszállítani, így láb bedagad (ödémássá válik), mely akár fájdalommal is társulhat. Ilyen esetekben nagy segítséget jelenhet a kompressziós harisnya, mivel általa megszűnik az ödéma, így a nehézlábérzés is- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Hagyjuk szabadon a lábujjait

Amennyiben a kompressziós harisnya az egész lábfejet, a lábujjakkal is lefedi, úgy nyárra célszerű olyat beszerezni, mely szabadon hagyja az ujjakat. Így egyrészt szellőzik az adott terület, másrészt fel lehet venni flip-flop szandálokat is, nem muszáj zárt cipőkben lennünk.

Forrás: Trombózisközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X