Főoldal > EGÉSZSÉG > Kompressziós harisnya: nem mindegy, milyet hordasz

Kompressziós harisnya: nem mindegy, milyet hordasz

egészségkompressziós harisnyalábdagadástrombózis
0

Írta:

Nem mindegy például, milyen erősségű kompressziós harisnyát hordunk, és az sem, hogyan vesszük fel.

Trombózis után vagy prevenció gyanánt sokan hordanak kompressziós harisnyát, mely többek között a véráramlás fokozását hivatott támogatni, elkerülve a vér pangását az erekben. Hogy mikre érdemes ügyelni, ha valaki kompressziós harisnyát hord, azt prof. Blaskó Györgytől,a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg.

Nem mindegy, ki milyen erősségűt hord

A kompressziós terápia lényege, hogy a vér áramlását a felületes vénákból a mélyvénák felé terelje el, javítva ezzel a keringést. A kompressziós harisnyáknak különböző erősségű fokozatai vannak. Ez alapján ezek a gyógyászati segédeszközök I-IV-ig tartó besorolást kapnak.

I. Kompressziós harisnya:15-21 Hgmm (enyhe)
II. Kompressziós harisnya. 22-32 Hgmm (közepes)
III. Kompressziós harisnya 33-46 Hmm (erős)
IV. Kompressziós harisnya > 47 Hgmm (nagyon erős)

Az erősség mellett fontos odafigyelni arra is, hogy meddig ér a harisnya: létezik térdig/combközépig/combtőig/hasig érő, egyszáras és kétszáras is. Így tehát vannak, melyek lényegében ugyanúgy néznek ki, mint a combfix vagy egy egyszerű harisnyanadrág, csak maga az anyag más, na meg persze az érzet.

Mivel sok típusú kompressziós harisnya létezik, fontos, hogy azt szakorvos javasolja és írja fel, ugyanis nem mindegy, ki milyen célzattal használja (pl. trombózis után, trombózis megelőzés, PTS, fekély, visszeresség súlyossága, van-e érszűkület)

Mindig kérjünk segítséget, hogy vegyenek méretet

Nagyon fontos, hogy senki ne az ismerősei harisnyáját hordja, (ez higiéniai okokból sem jó) és hogy mindig kérjük az üzletben dolgozók segítségét, hogy vegyenek méretet, mivel csakis így lehet a legoptimálisabb harisnyát kiválasztani, ami nem rövid, nem hosszú, nem szorít, nem vág be stb. Lehetőleg a trombózis fölé érjen, mert különben inkább árt!

Hogyan viseljük?

Ügyeljünk arra, hogy ne húzzuk túl, ne pöndörödjön vissza, mivel akkor elszorítja az adott részt, így ahelyett, hogy elősegítené a keringést, gátolja azt. Fontos az is, hogy ha már elhasználódott, kinyúlt, megsérült az anyag, cseréljük le. Hogy idő előtt ez megtörténjen, mossuk óvatosan, lehetőleg a többi ruhától külön, kézzel, meleg, szappanos vízzel.

Nem mindegy, hogyan vesszük

Amennyiben fel szeretnénk venni a kompressziós harisnyát, polcoljuk fel az adott lábát, vagy reggel, még mielőtt felkelnénk az ágyból, akkor húzzuk fel, hogy ne legyen még a láb ödémás.

Mennyi ideig kell viselni?

Hogy mennyi ideig érdemes viselni, azt a szakorvos dönti el, hiszen sok minden befolyásolja: mikor lépett fel trombózis, szervült-e a vérrög, a páciens terhes-e, utazik-e több órát, küzd-e visszerekkel, vannak-e fájdalmai stb.- mondja prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája,aki hozzátette, nagy átlagban 6 hónapos viselést javasolnak, de egyéni különbségek jelentősek lehetnek. Hallgassunk az orvosra!

Amikor a kompressziós harisnya nem elég

Vannak olyan állapotok, amikor a kompressziós harisnya viselése nem elég- ilyenkor véralvadásgátló kezelésre van szükség. Ezt viszont minden esetben a szakorvos irányozza elő, ő határozza meg, mikor indokolt a kompressziós harisnya, mikor a gyógyszer és mikor a kettő egyszerre.

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X