Főoldal > EGÉSZSÉG > Szkleroderma: küzdelem egy ritka betegséggel

Szkleroderma: küzdelem egy ritka betegséggel

autoimmun betegségbetegségbőrkeményedésegészségéletmódváltásgyógyulásszkerodermaterápia
0

Írta:

A szkleroderma egy nehezen felismerhető, ritka betegség, amely súlyosabb esetekben, a mindennapi tevékenységekben is nehézségeket okozhat – de a betegek életminőségét nagymértékben javíthatják a megfelelő terápiák és az életmódváltás.

A szkleroderma, ami bőrkeményedést jelent, jelentkezhet úgy, hogy csak a bőrfelület egy részét érinti, és jelentkezhet szisztémás szklerózisként, amikor a betegség a szervezet kötőszöveteit támadja meg, így gyulladást és hegesedést okoz. A szisztémás szklerózis súlyosabb, diffúz formájában gyakoribb a nagymértékű belső szervi érintettség, ami gátolja a megtámadott belső szerv megfelelő működését. A szkleroderma krónikus, hosszú lefolyású autoimmun betegség, az okát nem ismeri a tudomány, és jelenleg nem gyógyítható. Becslések szerint világszerte több mint 2 millió szklerodermában szenvedő beteg él. Magyarországon a szakemberek 1500-2000 körülire teszik a szklerodermában szenvedő betegek számát.

A szisztémás szklerózis diffúz formájának esetében a nagymértékű belső szervi érintettség rontja az életkilátásokat.

A betegséggel járó nehézségek

A szisztémás szklerózis főként felnőtt korú nőkben alakul ki, többnyire 30 éves kor felett. A diagnózis szinte minden esetben sokkolóan hat. A betegség mértékétől és az egyéni állapottól függően komoly pszichés és fizikai terhet jelenthetnek a szisztémás szklerózis tünetei. A bőr és a keringés érintettsége miatt csökken a terhelhetőség, az ujjakon fekélyek alakulhatnak ki. Bizonyos esetekben a betegség előrehaladtával az arc és a kéz elváltozását esztétikai szempontból is nehézségként élhetik meg a betegek.

A rendszeres kórházi kezelések miatt a család és a munkahely megértő és támogató hozzáállásának nagy jelentősége van. Egyes esetekben kerülni kell a fertőzésveszélyes helyzeteket, így nem javasolt a tömegközlekedés, és nem ajánlott a fertőző betegségben szenvedő ismerősökkel, rokonokkal való érintkezés sem. A betegség miatt a betegek nem csak gyógyszeres kezelésben részesülnek, hanem életmódbeli változtatásokkal is élniük kell, hogy a betegség tüneteit, illetve súlyosbodását megelőzzék. A betegnek óvakodnia kell a hideghatástól (létezik például fűtött kesztyű is a szisztémás szklerózisban szenvedők számára), a gyakori reflux miatt pedig fontos, hogy este hat óra után ne egyen a beteg.

A szklerodermát nehéz a korai stádiumában felismerni, mert változatos klinikai képet mutat. A pontos diagnózis felállításakor speciális szakértelmet kíván annak meghatározása, hogy milyen stádiumban van a betegség, milyen szerveket érint, melyek a lehetséges komplikációk; ezek alapján állít fel a szakorvos egy kezelési tervet. A kezelések célja a tünetek csökkentése, a súlyos szervkárosodások megelőzése, és ennek sikerességében nagy szerepe van a beteg megfelelő életmódjának is.

Terápiás lehetőségek

Kevés olyan terápia van, amely a betegség előrehaladását befolyásolja, de biztató eredmények vannak a célzott biológiai terápiák területén. A kiegészítő kezelések a betegség következményeiként fellépő tünetek enyhítését célozzák, így a bőr kiszáradása ellen testápolók, vagy a gyakori reflux miatt savcsökkentő kezelések szükségesek a legtöbb betegnél.

Az alkalmazott kezelés nagyrészt attól függ, hogy mely belső szerveket és milyen mértékben támadott meg a betegség. Elsődleges szempont a keringés javítása, különösen akkor, ha az ujjakon fekélyek jelentkeznek. Kiemelt szerepe van az egyénre szabott gyógytornának, amely például a kéz funkcióinak megőrzését segíti, de légzőtorna is része lehet a gyógytornás terápiának. A betegeség korai szakaszában immungyengítő kezelésre is sor kerülhet, a kiterjedt bőrtünetek vagy a tüdő érintettsége miatt. Szívérintettség esetén gyógyszeres kezelésre lehet szükség, amelyet általában a szkleroderma betegségre szakosodott centrummal együttműködő kardiológus állít be.

A megfelelő terápiák alkalmazásával, a javasolt életmód kialakításával jelentősen javíthatóak az életkilátások, ezért is fontos, hogy a beteg minél inkább tisztában legyen az állapotával és a terápiáktól várható eredményekkel. Fontos célok állhatnak még előtte, amelyekről a betegség ellenére sem kell lemondani – sőt, ezek jelenthetik a motivációt a betegség elleni harcban.

Hol kaphat támogatást a diagnosztizált beteg?

A betegszervezeteknek nagy szerepük van a ritka betegségben szenvedők tájékoztatásában és támogatásában: Magyarországon az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület lát el ilyen feladatokat. A magyar egyesület tagja az Európai Scleroderma Szövetségnek (FESCA), és a magyar egyesület közvetlenül és a FESCA-n keresztül is kapcsolatban áll orvosokkal és részt vesz olyan programokban, amelyek célja a hatékonyabb kezelések kifejlesztése. Mind a magyar egyesület, mind a FESCA a hasznos információkon túl azt az érzést is megadja a hozzáforduló betegeknek, hogy a beteg nem marad egyedül a gondjával.

Forrás:  Action Heller Consulting


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X