Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, amiért érdemes alkoholt fogyasztanod

7 ok, amiért érdemes alkoholt fogyasztanod

alkoholalkoholfogyasztásegészségitalvörösbor
0

Írta:

Csak a negatív hatásairól lehet olvasni, pedig az alkohol nem is olyan káros, mint gondolnád – sőt, napi egy pohár vörösbor még egészségjavító hatással is bír a szervezetedre!

A legjobb dolgok az életben igazából rosszat tesznek a testeddel: a csoki hizlal, az édességek roncsolják a fogaidat, a szénsavas üdítők pedig felpuffasztják a hasadat.  Egy új kutatás szerint a (normál mennyiségben fogyasztott) alkohol viszont nem is olyan káros: sőt, még jót is tehet veled!

1. Jót tesz a szívnek

Rengeteg kísérletet végeztek már az alkohol és a szívet érintő betegségek kapcsán: az például biztos, hogy az alkohol megemeli a rák és a daganatok kockázatát, az viszont újdonság, hogy tulajdonképpen jót tesz a szívnek. Dr. Alexander Jones kardiológus például sikeresen kimutatta, hogy az alkohol nitrogén-monoxidot termel a szervezetben, ami kitágítja az artériákat és segít levezetni a felgyülemlett stresszt. Ez pedig nagyon jó hír!

2. Csökkenti a demenciára való hajlamot

A megfelelő (maximum 125 ml) napi mennyiségű bor fogyasztása csökkenti az olyan neuropátiai betegségekre való hajlamot, mint a demencia, az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór – sajnos azonban ez nem vonatkozik azokra, akik rendszeresen a pohár aljára néznek: rájuk inkább csak még veszélyesebb az alkohol.

3. Erősíti a csontokat

Legalábbis a sör biztosan, hiszen magas mennyiségű kalcium és fehérjeépítő aminosav található benne – a csontjaink pedig képtelenek lennének a megfelelő ásványi anyagok nélkül erősödni.

4. Csökkenti a megfázásra való hajlamot

Jelenleg is orvosi kísérletek zajlanak az alkohol némely fajtájában található antioxidánsok jótékony hatásainak felkutatására. Az antioxidánsok nélkül legyengülne az immunrendszerünk, valamint mindenféle fertőzéses és gombás megbetegedést elkapnánk, tehát különösen fontos, hogy sokat vigyünk be belőle a szervezetünkbe.

5. Jót tesz a koleszterinszintnek

Heti két pohár (125 ml) vörösbor bizonyítottan megemeli a lipoproteinek, tehát a jótékony koleszterinek számát – ez azt jelenti, hogy megerősödik a vérképzés, kitágulnak az artériák és az agy funkciói is feljavulnak. Többek között ezért javasolja némely nőgyógyász a várandós nőknek a bor csekély fogyasztását – de mielőtt belevágnál, mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét, mert ez nem minden kismamának ajánlott.

alkohol2.jpg ()

6. Erősíti a fogakat

Ha meguntad a szájvizet, akár tömény alkohollal is öblögetheted a szádat: a röviditalok (mint például a vodka) ugyanis kiölik a szájban található baktériumokat, ezáltal erősítik a fogakat és az ínyt is. Amennyiben pedig inkább elkerülnéd a kellemetlen „alkoholmámoros” leheletet, a tömény alkoholt keverd össze egy kis mentateával.

7. Növeli az önbizalmat

Mindannyian ismerjük az alkohol hatását: az egyik pillanatban még nagyon is szégyenlős barátnőd pár perc alatt képes a világ legfeltűnőbb személyiségévé átváltozni – ez pedig csakis az alkoholnak köszönhető. Sajnos nem minden esetben tudjuk a „bátorító” pálinkára bízni magunkat, de egy gyors korty a baráti összejövetelre készülődve mindenképp jót tesz a kedvünknek.

Fontos, hogy tudd! A nagy és egészségtelen mennyiségben fogyasztott alkohol a világon évente 3.3 millió ember halálát okozza – ez a szám pedig egyre csak nő. Ha meg szeretnéd találni az egészséges középutat, ne fogyassz több alkoholt napi egy pohár vörösbornál.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X