Főoldal > EGÉSZSÉG > Szűrővizsgálatok, amiket érdemes elvégeztetni

Szűrővizsgálatok, amiket érdemes elvégeztetni

egészséggyógyulásorvosorvosi vizsgálatszűrővizsgálatvizsgálat
0

Írta:

Fontos az egészséged? Ne bagatellizáld el a rendszeres kivizsgálásokat! Most életkorra lebontva gyűjtöttük neked össze a legfontosabb szűrővizsgálatokat, melyeken mindenképpen ajánlott részt venned. 

Fontos, hogy tudd: a genetikai hajlam át- illetve, felülírhatja a javasolt szűrővizsgálatok elvégeztetésének gyakoriságát. Személyre szabott, pontos diagnózisért keresd fel az orvosodat!

A 30-as éveidben

Nőgyógyászati citológia (PAP teszt)

A szakértők 21 éves kortól 65 éves korig, legalább háromévente javasolják a méhnyak-kenet levételét, melynek laboreredményei megmutatják a rákos elváltozásra utaló jeleket.

Fogászati röntgen

Legalább évente egyszer ajánlott egy fogászati röntgen elkészítése, ami egyszerűen láthatóvá teszi a fogak és az íny egészségügyi állapotát, az esetleges fogtisztítási problémákat, a bölcsességfogak pontos helyzetét és más orális megbetegedések pontos mivoltát.

Koleszterinszint-mérés

20 éves kortól kezdve négy-hat évente ajánlott az LDL- és a HDL koleszterint mérése, melyet 12-14 órás éhezés után végeznek el egy vércukorszint-mérő készülékkel vett vérminta segítségével.

Bőrgyógyászati és anyajegy-szűrés

Az első nyári napsugarak megjelenése előtt, évente ajánlott megnézetni az anyajegyeidet, illetve levetetni az esetleges szemölcseidet és más bőrelváltozásokat.

HIV teszt

15 éves kortól egészen 65 éves korig ajánlják a HIV teszt elvégzését, ám ismétlését csak a szexuális élettől és a szülési hajlandóságtól függően ajánlják az orvosok.

11553957 - syringe injecting blood into a tube

A 40-es éveidben

Mammográfia

Bár nincsen megszabva, hogy pontosan milyen gyakorisággal menjünk mammográfiára, az biztos, hogy 40 éves kortól egészen 74 éves korig ajánlott a szűrés elvégeztetése.

Szemvizsgálat

Amennyiben korábban még nem voltak problémák a szemeddel, rendszeres látásvizsgálatra csak 40 éves kortól kell menned, hiszen általában ettől az életkortól kezdve kezdődik el az időskori látásromlás.

Vércukorszint-mérés

40-től 70 éves korig évente-háromévente ajánlott a vércukorszint mérése, persze csak akkor, ha nem küzdesz túlsúllyal vagy valamilyen  más betegséggel – ebben az esetben már jóval hamarabb kell rendszeresen vércukorszint-mérésre járnod.

Az 50-es éveidben

Hepatitisz C teszt

A Hepatitis C vírus kimutatására fejlesztett teszt elvégzése legalább egyszer ajánlott minden ember számára az életében, akkor is, ha nem észlel fizikai tüneteket.

Végbéltükrözés

A végbékrákra való hajlam szűrését 50 éves kortól egészen 75 éves korig ajánlják, ám két teszt között akár 10-15 év is eltelhet.

Tüdőszűrés

A tüdőszűrés mindenképpen ajánlott a cigarettázók számára – még akkor is, ha már 15 éve nem nyúltál cigarettához. Azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik már több, mint 30 éve cigarettáznak, illetve 55 és 80 év között vannak.

Hallásvizsgálat

Bár az 50 év feletti felnőttek 40%-nak romlik folyamatosan a hallása, nincsen konkrét előírás, hogy milyen gyakran kell elvégeztetni a hallásvizsgálatot.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X