Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennyire hatásos nátha ellen gőzölni!   

Ennyire hatásos nátha ellen gőzölni!   

egészséggőzölésgyógyuláskamillalégúti betegségmegfázásnátha
0

Írta:

Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba: a legújabb kutatások szerint a nátha elleni kamillateás gőzölés nem is olyan hatékony, mint hitted.

Colin Dougall a glasgow-i LloydsPharmacy gyógyszerésze tiszta vizet öntött a pohárba és bevallotta, hogy a forró kamillateás gőzölés egyáltalán nem segít az orrdugulás és a nátha ellen – a fejfájást viszont igenis csökkentheti.

„Még a nagy professzoroknak sem sikerült bebizonyítani azt, hogy a gőzölés elősegíti az influenzából való gyógyulást. Ezt a közhiedelmet minden bizonnyal a nagyanyáink erőltették ránk, akik – mivel még nem volt sok gyógyszer a piacon – otthoni kísérletezgetéssel jöttek rá, hogy a gőz és a forró levegő enyhíti a nátha közben keletkezett arcüregi nyomást és a fejfájást. Ebből viszont nem következik az, hogy a nátha és az influenza gyorsabban múlik el a gőzöléssel” – mesélte a gyógyszerész, aki óva inti a hőemelkedéssel és a lázzal gőzölni kívánó betegeket. „A forró levegő még magasabb testhőmérsékletet idézhet elő, ezért veszélyes lehet lázasan gőzölni!” – mondja.

Arra a kérdésre, hogy milyen módszert ajánl a nátha elmulasztására, a sok vitamin fogyasztását, a pihenést és a sós orrsprayket ajánlotta a Colin Dougall – végső esetben (láz és erős fejfájás esetén), pedig az aktív hatóanyagokat és antioxidánsokat tartalmazó gyógyszeres porokat javasolta, amik meleg vízben fogyasztva akár már egy órán belül is csökkenhetik a nátha kellemetlen tüneteit.

8830584 - young beautiful woman making inhalation at home.  natural medicine concept

Ha mégis maradnál a kamillateás gőzölésnél, nem árt tisztában lenni a veszélyekkel sem: az extra forró víz könnyen megégetheti a bőrödet, ezért mindenképpen ülve gőzölj, a fazekat pedig egy olyan stabil helyre tedd, ami véletlenül sem tud megmozdulni, felborulni.

Sokan esküsznek a ruhával letakart gőzölése is – az erős pára és a forró gőz miatt mi viszont nem ajánljuk, főleg, ha magas vérnyomással vagy szívritmuszavarral küzdesz.

Gyermekek és terhes kismamák számára szintén nem ajánlott a gőzölés, ezért inkább maradj a Colin Dougall gyógyszerész által javasolt trükköknél, valamint kérd ki orvosod, gyógyszerészed tanácsát a nátha elleni kellemetlenségek enyhítésére!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X