Egy új kutatás szerint a bennük található vitaminoknak és antioxidánsok köszönhetően már a cukorbetegséget és az inzulinrezisztenciát is elkerülhetjük vele!
Az alma, az eper és a banán napi rendszerességű fogyasztásával már 12%-kal javítható a vércukorszint állapota, ami hatékonyan felveszi a kesztyűt a diabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben is – legalábbis ez áll az Oxfordi Egyetem legújabb kutatásának eredményében.
A hír azért is meglepő, mert a legtöbb gyümölcs magas arányban tartalmaz természetes cukrot és fruktózt, a cukorban gazdag étrendek pedig a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorát emelik – ám nem ezek a gyümölcsök.
A hét évig tartó kutatást 500 000 ember bevonásával végezték Kínában: a kísérletben résztvevők valamennyien diabétesz nélkül élő, egészséges felnőttek voltak, a gyümölcsök rendszeres fogyasztása pedig minden egyes nap 12%-kal csökkentette a cukorbetegségre való hajlandóságukat, valamint a vércukorszintjük ingadozását.
Dr. Huaidong Du professzor a kutatás végeztével arra az eredményre jutott, hogy a gyümölcsökben található természetes cukrok pozitívan befolyásolják a szervezetünket, a rostban gazdag gyümölcsök pedig nem emelik meg túlzottan a vércukorszintünket: a bennük található glükózt és fruktózt máshogy emészti meg a szervezet, mint a közönséges cukrokat, amik édességekben, szénsavas üdítőkben és feldolgozott élelmiszerekben egyaránt megtalálhatóak.
Az Egyesült Királyságban a diabéteszesek 90%-a 2-es típusú (felnőttkori vagy elhízott gyermekkori) cukorbetegséggel él, melynek elsődleges kialakulásában a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll: nem csoda, hogy az ilyen betegségben szenvedők 90%-a jelentős súlytöbblettel rendelkezik.
A brit Nemzeti Egészségyügyi Központ (NHS) az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet, a rendszeres mozgást, a dohányzás elhagyását, a korlátozott alkoholfogyasztást, valamint pluszkilók esetén a fogyókúrát ajánlja a 2-es típusú cukorbetegség legnagyobb ellenségének.
Fotó: 123RF