Főoldal > EGÉSZSÉG > Kávé vs. tea: melyik a jobb élénkítő?

Kávé vs. tea: melyik a jobb élénkítő?

egészségélénkítőenergiaitalkávékoffeintea
0

Írta:

A tea és a kávé is élénkítő és testet-lelket melengető hatással rendelkezik, mégis mindannyiunknak megvan a személyes kedvence. De vajon melyik az egészségesebb?

Jó hírünk van, alapvetően mindkettő belefér az egészséges életmódba, természetesen csak cukor és egyéb kalóriadús ízesítő nélkül. Bátran megihatunk belőlük napi 2-3 csészével, így még nem toljuk túl a koffein fogyasztását sem. Ha azonban áttekintjük az előnyöket és a hátrányokat, az segíthet, hogy ne csak ízlésünk alapján, hanem tudatosan válasszunk.

A kávé előnyei: hosszabb élettartam, jobb memória

A kis fekete, vagy épp a habos latte, sokkal több, mint kiváló reggeli ébresztő. A kutatók szerint a kávé rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük az olyan krónikus betegségeket, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a májbetegség. Sőt, egy idei tanulmány szerint, amely a JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban jelent meg, minél több kávét fogyasztunk, annál kevesebb esélyünk van arra, hogy 10 éven belül meghalunk. A kávé tehát nemcsak rövid távra tölt fel minket, a várható élettartalmunkat is képes meghosszabbítani. Ezenkívül javítja a memóriát és serkenti az agyi funkciók működését. Sőt, ha naponta 3 csésze kávét megiszunk, 65%-kal kevesebb az esélyünk az Alzheimer-kór kialakulására. Ráadásul gondoskodik a jó hangulatunkról és hozzájárul mentális egészségünkhöz is.

A kávé hátránya: állítólag rákot okozhat

Egy kaliforniai bíró, Elihu Berle döntése szerint a kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára. A kávépörkölés folyamán keletkező karcinogén ugyanis az állatkísérletek szerint rákot okoz. Azonban erről további bizonyíték még nem áll rendelkezésünkre, így a jelenlegi álláspont szerint nem okolható a kávé a rák kialakulásáért. Sőt, a benne található polifenolok és antioxidánsok védik a szervezetünket a gyulladásoktól és a rák kialakulásától.

45058835 - black coffee and tea water on concrete table in the garden

A tea előnyei: erősebb immunrendszer, rákellenes hatás

A tea a kávénál kétségtelenül sokkal jobb általános megítélésnek örvendhet. A teafogyasztást kapcsolatba hozták már a fogyással, az erősebb immunrendszerrel, illetve a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával is. Ezenkívül nagyobb csontsűrűséget tulajdonítanak neki, ha rendszeresen kortyolunk teát, a csonttörés esélyét is csökkenthetjük. A zöld tea javítja a kognitív funkcióinkat és a hangulatunkat is. A benne található L-theanine nevű vegyület ugyanis nyugtató hatást fejt ki, mivel növeli a dopamin- és GABA-szintet az agyban. Ám ezzel a jótékony hatások listája még korántsem ér véget, ugyanis bővelkedik antioxidánsokban és más gyulladáscsökkentő összetevőkben. A zöld és a fekete teában több antioxidáns található, mint a kávéban. Flavonoidjaik védik a szervezetünket a környezet által okozott stressztől.

A tea (és egyben a kávé) hátránya: maga a koffein

A koffein stimuláns és az egész szervezetünkre hatással van, beleértve az idegrendszerünket is. Idegessé, feszültté, hiperaktívvá tehet, ráadásul növeli a pulzust és a vérnyomást, illetve hasi diszkomfortérzetet okozhat. Naponta 400 mg-nál több koffeint nem ajánlatos fogyasztani. Egy adag kávé átlagosan 92 mg koffeint tartalmaz, a fekete tea 47 mg-ot, míg a zöld tea 29 mg-ot. Mérsékelten fogyasztva természetesen a koffein relatív ártalmatlan, sőt felpörgeti az anyagcserét és csökkenti az Alzheimer-kór bekövetkezésének esélyét. Arra érzékeny személyeknél viszont már kisebb mennyiség is gondot okozhat, így célszerű koffeinmentes gyógyteákra cserélni. Terhesség, illetve tartós gyógyszerszedés esetén egyeztessük a koffein fogyasztásunkat háziorvosunkkal.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X