Főoldal > EGÉSZSÉG > Amazóniai étrend a szív-érrendszeri betegségek ellen

Amazóniai étrend a szív-érrendszeri betegségek ellen

amazóniai étrendbetegségegészségegészséges életmódegészséges étrendétrendmegelőzésszív- és érrendszerszívbetegség
0

Írta:

A szív-érrendszeri betegségek a fejlett társadalmakban szinte „járványszerűen” terjednek, ezért a kutatók rendkívül sokat foglalkoznak a visszaszorításuk lehetőségeivel.

Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa a legfrissebb étrendi javaslat, az amazóniai étrend alapjairól számolt be.

Globális méretű probléma

A szív-érrendszeri betegségek felelősek a 2016-os év halálozásainak 31 százalékáért világszerte – ahogyan az megtudható a WHO jelentéséből. Amerikában évente közel 610 ezer ember hal meg ugyanezen okok miatt – mondja a Centers for Disease Control and Prevention. Éppen ezért okozott nagy feltűnést, amikor kiderült, hogy van egy nép Bolíviában, az Amazonas mentén, amelyet szinte teljesen elkerülnek a kardiovaszkuláris betegségek. A tudósok a „titok” vizsgálatakor abból indultak ki, hogy a leginkább megváltoztatható faktor, amely befolyásolja az egészségi állapotot, a táplálkozás. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szív Társaság már régen megtette ajánlását a leginkább szívbarát étrendet illetően, amely főként zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra és olajos halakra épül. Az amazóniaikról azonban kiderült, hogy másképp táplálkoznak.

amazóniai emberek

Mi az amazóniai étrend titka?

Erre a kérdésre kerestek választ a University of California kutatói, amikor tanulmányozták a Tsimane népcsoport életmódját. Róluk ugyanis kiderült, hogy alig fordul elő köztük a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és a 2-es típusú diabétesz. A megfigyelések szerint ennek egyik fő oka, hogy népcsoport táplálékai elsősorban természetes forrásokból származnak, és csak nagyon kis hányadukat szerzik be üzletből. Nem így szomszédaik, a Moseten lakosság, akiknél sokkal erőteljesebb hatással van jelen a globalizáció, ezért – bár egy nyelvet beszélnek -, utóbbiaknál sokkal nagyobb arányban van jelen a metabolikus szindróma és a szív-érrendszeri betegségek. Ezt támasztja alá a Tsimane és a Moseten népcsoport tagjainak kikérdezése és életmódjának tanulmányozása.

Az American Journal of Clinical Nutrition c. szaklapban megjelent publikációból további érdekességek is kiderülnek. Az amazóniai étrend ugyanis meglehetősen magas kalóriatartalmú (2433-2738 Kcal-nyi élelmiszert fogyasztanak naponta), ennek 85 %-a szénhidrát, 21 %-a fehérje és 15 %-a zsír. A szénhidrát kétharmada komplex szénhidrát, főként rizs, ami gondoskodik az energiáról, a jóllakottságérzetről és a vércukorszint egyensúlyban tartásáról. Az is kiderült, hogy Tsimane-k közel 40 fajta halat fogyasztanak, táplálékaikból viszonylag nagy mennyiségben visznek be magnéziumot, szelént és káliumot, viszont alacsony náluk a kalcium, valamint a D-, az E- és a K-vitamin szintje. Óriási különbség még a Tsimane és a Moseten népcsoport közt, hogy Tsimane-k kétszer annyi rostban gazdag élelmet fogyasztanak, mint a szomszédaik.

Mi is együnk úgy és annyit, mint az amazóniaiak?

     Tudni kell az amazóniai étrendről, hogy relatív magas kalóriatartalma csupán amiatt nem eredményez metabolikus szindrómát, mert ezek az emberek rendkívül aktív életet élnek, hiszen egész nap fizikai munkával termelik, szerzik meg az élelmüket – hangsúlyozza Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa. –  Mindent összevetve, „szívvédő étrendjük” talán legfontosabb tanulsága, hogy a sok, gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből származó rost, az alacsony zsírbevitel, a rendszeres halfogyasztás miatt a magas omega-3-bevitel, valamint a kevés só és feldolgozott élelmiszer fogyasztása lehet az egészség megőrzésének egyik kulcsa.  Ezt valóban érdemes a mi, nyugati étkezésünkben is figyelembe venni, azzal együtt, hogy a mindennapos mozgás – ami nálunk a fizikai munka helyett nagy eséllyel inkább edzés lehet – elengedhetetlen eleme kell, hogy legyen az életmódunknak. A szív-érrendszeri betegségek kivédésének, gyógyításának pedig ma már életmód orvosi lehetőségei is vannak, hiszen speciális programok léteznek a koleszterinszint, a magas vérnyomás és a testsúly csökkentésére. Ezeknek pedig – a fizikai aktivitás felépítése és az esetleg szükséges orvosi kezelés mellett – alapvető része az adottságokat, célokat, egészségi állapotot figyelembe vevő, személyre szabott étrend.

Forrás: KardioKözpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X