Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 jel, hogy magnéziumhiányban szenvedsz

6 jel, hogy magnéziumhiányban szenvedsz

ásványi anyagdiétaegészségfejfájásmagnézium
0

Írta:

Ha azt hiszed, a napi tápanyagszükségletedet lefedi a D-vitamin, a vas vagy a kalcium pótlása, akkor tévedsz. Tudod melyik fontos ásványi anyagot hagyod ki? A magnéziumot!

A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, a test több mint 600 kémiai reakciójában vesz részt, és ez a negyedik leggyakoribb anyag az emberi testben a kalcium, a kálium és a nátrium után.

Az a baj, hogy egy átlagos ember, a napi magnéziumszükségletének csak 50-66%-ához jut hozzá. Hogy miért? Az emberek nem esznek magnéziumban gazdag ételeket, mint a zöld levelű zöldségek, diófélék, magvak és zöldségek, hanem olyan táplálékokat fogyasztanak, amikből a magnéziumot kivonja a finomítási folyamat.

Bár az emberek általában nem szednek elég magnéziumot, az igazi magnéziumhiány kevésbé elterjedt. A vese korlátozza a magnézium kiválasztódását a vizeletbe, de egy nehéz ételekből álló étrend, a feldolgozott ételek fogyasztása, a komoly egészségügyi problémák (beleértve a diabéteszt, és a bélbetegségeket), a krónikus alkoholizmus, és bizonyos gyógyszerek állandó szedése fokozza az igazi magnéziumhiány kialakulásának kockázatát.

Az ásványi anyagok összessége felelős az optimális egészségért, és bármelyik tápanyag nem megfelelő mennyiségű bevitele hiánytünetek kialakulásához vezethet.

Figyeld a jeleket, melyek segítenek, hogy kiderüljön, nem viszel be elég magnéziumot a szervezetedbe.

1. Nagyon fáradt vagy

A magnézium más enzimekkel együtt segíti a sejtek energiatermelését. Nem egyszerű kimutatni a vérben a magnézium jelenlétét, ezért a magnéziumhiányt gyakran nem tudják diagnosztizálni, ebből adódóan nem lehet biztosan megállapítani, hogy azok az emberek, akik fáradékonyak, nem juttatnak-e elég magnéziumot a sejtjeikbe.
Sok mindentől lehetsz fáradt – alváshiány, sok edzés, az étrended vagy más egészségügyi állapot is lehet ludas ebben –, de ha a fáradékonyságod állandó és az alábbi tüneteket is észleled, keresd fel orvosodat, mert valószínűleg magnéziumra lesz szükséged.

2. Izomrángásod vagy izomgörcseid vannak

Ha ébredtél már  valaha egy lórúgásszerű görcsre az éjszaka közepén, akkor tudod, hogy mennyire kínzóak lehetnek az emberre véletlenszerűen rátörő izomgörcsök. Bizonyos gyógyszerek, egészségügyi állapotok, hosszú ideig tartó sportolás, vagy egy adott testhelyzet hosszas fenntartása mind görcsölést okozhat.
Ha kizártad ezeket, akkor lehet, hogy valamelyik létfontosságú ásványi anyag hiányzik a szervezetedből. A magnézium segíti az izom és idegfunkciók szabályozását, úgy hogy káliumot és kalciumot szállít a sejtekbe, ez a folyamat szükséges az egészséges izomösszehúzódásokhoz. Az ásványi anyagok hiánya az idegvégződések érzékenységét növelheti, amely az izommozgások stimulálásáért felelős. Ha túl sok idegi inger éri az izmokat, azok nem tudnak megfelelően ellazulni, és ettől az izomkötegek rángatóznak, görcsölnek, fájdalmasan görcsbe ugranak.

3. A vérnyomásod az egekben van

Több tanulmány szerint a magnéziumnak számos jótékony hatása van az egészségre, a vérnyomást is normalizálja. Amerikai vizsgálatok kimutatták, hogy azok, akik átlagosan 368 milligramm magnéziumot kaptak három hónapon át, a vérnyomás esését tapasztalták, de csak amennyiben korábban magnéziumhiányban szenvedtek. A kutatók nem tudják pontosan mi az oka ennek az összefüggésnek, de a magnézium hat a gyulladásokra, egy 2012-es kutatási eredmény szerint.

Healthy food nutrition dieting concept. Assortment of high magnesium sources. Banana chocolate spinach chard, avocado, buckwheat, sesame chia flax seeds, yogurt, nuts, beans oat

4. A D-vitamin szinted nagyon alacsony

A magnézium segít aktiválni a D-vitamint. Valójában minden enzim, amely D-vitamint dolgoz fel, úgy tűnik, hogy magnéziumot igényel. Amerikai kutatók szerint a megfelelő mennyiségű magnézium jelenléte a szervezetben csökkenti a D-vitaminhiány kialakulásának kockázatát.
Fontos: Egy kutatás azt az eredményt mutatta, hogy az amerikaiak 42 %-a nem jut elég D-vitaminhoz, ami lényeges lenne az erős immunrendszerhez, a szív egészséges működéséhez és az erős csontozathoz.

5. A csontjaid gyengébbek

A magnézium 50-60 százalékát a csontjaink tárolják, így még egy enyhe, de krónikus magnéziumhiány is befolyásolhatja a csontvesztést, ebből adódóan a csontok egészségét, azonban ha nem juttat az ember a szervezetébe eleget, az a D-vitamin szintet is befolyásolja. A magnéziumhiány így csontritkuláshoz is vezethet, aminek a következtében a csontok gyengülnek, és törékenyebbé válnak.

Egy kutatásban 2200 férfit követtek, több mint 20 éven át, és összefüggést fedeztek fel az alacsony magnéziumszint, valamint a csontok törékenysége között. Az alacsony magnéziumszint legfőképpen a csípőcsonttörést valószínűsíti, ami akár életveszélyes állapotokat is előidézhet.

6. Lüktető fejfájás

A magnéziumhiány a neurotranszmitterek előállítását zavarhatja, így nem szabadul fel megfelelő mennyiségű a testben, és összehúzódhatnak a vérsejtek. Mindkét folyamat kiválthat fejfájást. A migrénben szenvedő emberek nagy részénél jellemző a magnéziumhiány is.

A magnézium-oxidot elterjedten használják a migrénes tünetek megelőzésére, mint a lüktető fejfájás, a hányinger, a hányás vagy a fény- és zajérzékenység. A kutatók azt gondolják, hogy az ásványi anyag segít akadályozni a fájdalmat közvetítő anyagok kibocsátását, és segít visszafojtani az előérzéshez kapcsolódó agyi jeleket, kevésbé látnak a betegek csillagokat, vagy fényes foltokat – a migrénnel kapcsolatos kutatások eredménye szerint.

Hogyan juss elegendő magnéziumhoz?

A felnőtt nőknek körülbelül 310-320 milligramm magnéziumra van szükségük naponta. A férfiaknak napi 400-420 milligramm magnéziumot kell a szervezetükbe juttatniuk. Néhány kutatás azt javasolja, hogy ez a határ legyen magasabb, amennyiben úgy véljük, hogy kevés magnéziumot viszünk be a szervezetünkbe, beszéljük meg háziorvosunkkal, hogy mi lenne az az adag, amire szükségünk van.

Kiegészítésre ritkán van szükség, a túl sok magnézium kellemetlen mellékhatásokkal járhat, például hasmenéssel vagy gyomorfájással.  A magnéziumgazdag ételek fogyasztását viszont nem lehet túlzásba vinni. A szervezetben az elfogyasztott magnézium 30-40%-a szívódik fel.
Bátran fogyassz mandulát, vagy kesudiót, spenótot, szójatejet, zabot, vörös babot, mogyoróvajat, teljes kiőrlésű kenyeret, avokádót, krumplit, natúr joghurtot és barna rizst, mivel ezek több mint 40 milligramm magnéziumot tartalmaznak adagonként.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X