Főoldal > EGÉSZSÉG > A gerinctorna fiatalon is fontos

A gerinctorna fiatalon is fontos

derékfájásegészségegészségmegőrzésfájdalomgerincgerinctornaháthátfájásízületi fájdalommegelőzés
0

Írta:

A derékfájás, az ízületi panaszok már a húszas éveidben is utolérhetnek, rendszeres tornával azonban megelőzheted a kínzó fájdalmakat.

Egész nap az irodában ülsz, útközben a mobiltelefonon nézed az üzeneteket? Az egyoldalú testtartás megviseli a gerincoszlopot. Olyan tünetek is kialakulhatnak, melyekről nem is sejted, hogy a mozgásszervekkel vannak kapcsolatban.

Meglepő összefüggések

A gerinc nem véletlenül a test középpontja – már az ősi kínai gyógyászatban is nagy hangsúlyt fektettek az egészségére. A gerinc egyes részei számtalan szervünk állapotával összefüggenek.

Ha látszólag ok nélkül krónikus álmatlanságban szenvedsz, ha napközben gyakran megfájdul a fejed, vagy emésztési nehézséged támad, nem biztos, hogy az adott testrészednél kell keresni a problémát. A tünetek gyökere sokszor a gerinchez vezethető vissza.

Talán észre sem veszed, hogy helytelen a testtartásod, hiszen megszoktad, hogy kissé görnyedten ülsz, járás közben pedig a vállaid közé csúszik a nyakad. A naponta órákig tartó mobiltelefon használat során a „text neck” jelenség alakul ki, vagyis a nyakad természetellenes tartást vesz fel.

Pretty female worker in a business company suffering pain from torticollis

Nem mindig áll módodban megakadályozni, hogy hosszasan ülj egy helyben, de a rendszeres tornával biztosíthatod a gerinced egészségét.

Hogyan kezdj hozzá?

Ha már komoly fájdalmaid alakultak ki, érdemes néhány alkalommal egyéni gyógytornát kérned. A szakember elmagyarázza, milyen gyakorlatokat érdemes rendszeresen végezned, és a foglalkozás során kizárólag rád figyel, korrigálja, ha nem teljesen jól hajtod végre a mozdulatsort. Később eldöntheted, hogy otthon egyedül, vagy csoportos torna keretében szeretnéd folytatni a mozgást.

Ha még nincsenek súlyos panaszaid, de szeretnéd azokat megelőzni, próbáld ki a gerinctorna órákat! A legtöbb fitness teremben lehetőséged van részt venni az órákon, minden esetben képzett gyógytornászok vezetésével. Meglátod, hogy a korosztály teljesen vegyes lesz! Huszonévesek, kismamák, negyvenesek és nyugdíjasok társaságában találod magad, a közös pont pedig, hogy kiváló a hangulat ezeken az órákon. Akkor se aggódj, ha jelentős túlsúllyal rendelkezel. A gyakorlatokat úgy állítják össze, hogy bármilyen edzettségű résztvevő végre tudja hajtani.

Kiegészítő ötletek

Ahhoz, hogy a torna tökéletesen kifejtse hatását, egyéb életmódbeli változtatásokat is érdemes megtenned. Figyelj oda, hogy számítógéphasználat közben egyenes háttal ülj – jó megoldás lehet, ha a székedet naponta néhány órán át ülőlabdára cseréled.

A megfelelő folyadékfogyasztásról se feledkezz meg, ez az ízületek egészsége miatt fontos. Sok, hát- és derékfájós embernél bevált módszer a rendszeres zöldturmix-fogyasztás. A zöld növények klorofill tartalma segíti a mozgásszervek működését.

Végül ne felejtsd, hogy a test és a lélek szorosan összefügg. Ha a hangulatod tartósan levert, ha folyamatos stresszben élsz, az a testtartásodon is meglátszik. Ilyenkor a gerinctornát valamilyen relaxációs módszerrel egészítsd ki. A légzéstechnika is segít: a levegőbeszívás, a benntartás, a kiengedés és a légzésszünet fázisai négy-négy másodpercig tartsanak. Ez a módszer méregtelenít, és csökkenti a feszültséget.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X