Főoldal > EGÉSZSÉG > Himalájai sólámpa: gyógyító fény vagy humbug?

Himalájai sólámpa: gyógyító fény vagy humbug?

egészségfényfényforrásgyógyuláslégzéssólámpa
0

Írta:

Hangulatos, megnyugtató fényforrás, segít a pihentető alvásban és a légzést is segíti – állítják a himalájai sólámpa rajongói. De mindez valóban igaz, vagy ez is csak egy átverés a sok közül?

Biztosan láttál már himalájai sóból készült lámpát, vagy legalábbis hallottál róla. Közvetlenül a Himalájából bányászott sóból készülnek, és az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek. A rózsaszínű tömböket belülről világítják meg, emiatt meleg, megnyugtató fényt bocsátanak ki. Ezek a színtiszta tények, de állítólag sokkal többet is tudnak ennél. Lássuk, mi az igazság!

Így működik

Egy pakisztáni tanulmány szerint fűtött állapotukban ezek a kis lámpások a környező levegőből vonzzák a vizet, és egy olyan oldatot képeznek, amely párolgás közben a negatív ionok felszabadulását eredményezi. Az ionok elektromosan töltött atomok vagy molekulák. Az egészséges környezet fenntartása érdekében mind a pozitív, mind a negatív ionok egyensúlyát meg kell teremteni. Számos környezeti tényező, például a légszennyezés, a forró vagy a száraz szél, sőt az elektronikus képernyők is, mind-mind a pozitív és negatív ionok kiegyensúlyozatlanságát eredményezik. Ebben az értelemben a sólámpa egy természetes légtisztító berendezés.

A használati előnyei

Azáltal, hogy egyensúlyt teremt a pozitív és a negatív ionok között, ez a fényforrás elméletileg csökkenteni tudja a bőr- és légzésszervi problémákkal kapcsolatos tüneteket. Ilyen például a pikkelysömör vagy az asztma, de segít jobbá tenni a hangulatunkat, sőt a körülöttünk lévő levegő tisztításával még a pihentető alvást is megkönnyíti.

Himalayan salt lamp on wooden background

A tudományos tények

A hangsúly azonban az elméletileg szón van. Egy coloradoi kutatás nem túl ígéretes eredményekkel zárult: az asztmás betegek gyógyítása során a csinos kis fényforrás légtisztító képességét nem bizonyították hatásosabbnak, mint bármely más placebót. Több orvos szerint sem megalapozott, hogy a sólámpák jelentenék a megoldást az asztmára, szerintük az erre kidobott pénzt inkább kazánszűrő berendezésre kellene költeni.

Hasonlóképpen kevés a bizonyíték arra, hogy elősegítik a pihentető alvást vagy a jó hangulatot. Egy pszichiátriai lap áttekintése szerint például a levegő ionizációjának nincs egyértelmű hatása a szorongásra, a hangulatra vagy az alvásra. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy tényleges kapcsolatokat állapíthassanak meg. A tudósok még nem vizsgálták ebből a szempontból a sólámpákat, így nem világos, hogy ugyanolyan számú negatív ionokat bocsátanak-e ki, mint a tanulmányokban használt más eszközök.

A lámpa rajongói – vagy forgalmazói – állítják, hogy a sóterápia enyhítheti a bőrproblémákat, mint például az ekcéma vagy a pikkelysömör, de eddig nem végeztek nagy klinikai vizsgálatokat ezzel kapcsolatban sem, ezért érdemes inkább bőrgyógyászhoz fordulni, aki konkrét kezelési javaslattal fog előállni.

Dekorációnak tökéletes

A himalájai sólámpák tehát nagyon szemrevalóak, meleg fényük miatt kellemes dekorációt jelenthetnek az irodánkban vagy a hálószobánkban, de nem valószínű, hogy csodát tesznek az egészségünkkel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X