Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 tényező, amely tönkreteheti a bélműködésed

4 tényező, amely tönkreteheti a bélműködésed

bélflórabélműködéscukoregészségemésztésgyógyszerhashasfájásprobiotikumstressz
0

Írta:

Az egészséges étkezés nemcsak a diéta egyik alapfeltétele, hanem egészségünk, így a bélrendszer megfelelő működésének is egyik pillére.

Bizonyára a legtöbben már tapasztaltuk a puffadás, hasmenés vagy éppen a székrekedés okozta kellemetlen tüneteket, de nemcsak ezeknek a megszüntetéséért fontos, hogy odafigyeljünk bélrendszerünkre, hiszen annak elhanyagolása sokkal súlyosabb következményekkel járhat. Ha az alábbi tényezőket kiiktatod, vagy legalábbis minimalizálod a fogyasztásukat, már sokat tettél bélrendszered egészséges működéséért.

Magas cukortartalmú, alacsony rossttartalmú élelmiszerek

A cukor önmagában nem lenne baj, de sajnos sokszor irreálisan sokat fogyasztunk belőle. A feldolgozott élelmiszerek, péksütemények, édességek, de még egy nagyobb adag tejeskávé is rengeteg cukrot tartalmaz, mely elősegíti a rossz baktériumok elszaporodását a bélben, és könnyen gyulladás, allergia, táplálékintolerancia, vitaminhiány vagy éppen autoimmun betegség lehet a következmény.

Gyógyszerek

Persze, olykor muszáj, szedni, de sok fájdalomcsillapító, antibiotikum, szteroid tartalmú gyógyszer belezavarhat az emésztési funkciókba. Érdemes ezért használatuk alatt jó minőségű probiotikumokat fogyasztanod.

68361800 - healthy lifestyle. portrait of beautiful sexy smiling woman tasting fresh organic yogurt. charming cheerful girl on diet nutrition eating delicious natural yoghurt, dairy food. high resolution

Tej, glutén, szója

Ha úgy érzed, hogy problémák adódnak a bélműködéseddel, akkor érdemes elmenned egy kivizsgálásra, hogy nincs-e valamilyen táplálékintoleranciád, így ezek után sokkal könnyebben tudod összeállítani a számodra megfelelő étrendet. Ha a vizsgálat valamilyen intoleranciát igazol, akkor a megfelelőt, pl. a glutént, tejet, tojást, mogyorót, szóját, kukoricát és édesítőszereket érdemes elhagyni az étkezésekből. Valószínű tapasztalni fogod, hogy utána jóval könnyedebbnek érzed magad, és a bélrendszered is fellélegzik. 

Krónikus stressz

Bizonyára tapasztaltad már, hogy a munkahelyi és otthoni stressz hatására nem étkezel és alszol megfelelően, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az emésztést elősegítő enzimek ne termelődjenek megfelelően a bélrendszerben. Mindenképp érdemes ezért az életviteleden változtatnod, többet pihenned, sportolnod, legyen az egy kemény edzés vagy jóga, illetve minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanod. Ha ezeket betartod, látni fogod, hogy nemcsak a bélműködésed, de az életminőséged is javulni fog.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X