Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért érdemes sáfrányt fogyasztani

5 ok, amiért érdemes sáfrányt fogyasztani

antioxidánsegészségfűszergyógyulásPMSsáfrányszívbetegség
0

Írta:

A nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetséget, valamint az ezekhez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként, gyógynövényként használt bibéjét is sáfránynak nevezik.

Gasztronómiai és gyógyászati célú felhasználásra is igen drága. Ugyanis kézzel kell betakarítani és nagyon sok virág kell ahhoz, hogy értékelhető mennyiséghez jussunk. Szerencsére ahhoz nem kell túl sok, hogy kiváló ételízesítő váljon belőle. Ha pedig egészségügyi célokból használod, akkor pláne nem szabad túlzásba vinni. A sáfrány kis mennyiségben történő fogyasztása a következő előnyökkel jár.

1. Antidepresszáns

A sáfrányt a napfény fűszereként is említik. Nem csak a vörös és sárga színe miatt. Hanem a hangulatjavító tulajdonságai miatt is. Jó alternatívát jelenthet, ha nem akarsz antidepresszáns gyógyszereket szedni.

2. Szívbetegségek megelőzése

A sáfrány kémia összetevői között van olyan, amely csökkenti a vérnyomásodat, javít a koleszterin szinteden és így mérsékeli a szívbetegségek kockázatát is.

21717609 - saffron on wooden background

3. Enyhíti a PMS-t

Számos kellemetlen tünettel járhat, a hangulati ingadozásól kezdve a konkrét fizikai panaszokig. Azok számára, akiket erőteljesebben érint ez a probléma, a tabletták helyett alternatívát jelenhet a sáfrány is.

4. Javítja a memóriát

A sáfrány krocint és krocetint is tartalmaz. Mindkettő segít a tanulási és memória funkciók javításában. Biztató kutatási eredményekhez jutottak sáfrány felhasználásával az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelése kapcsán is.

5. Csökkenti a rák kockázatát

A sáfrány antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag. Előbbiek védik a szervezted a káros anyagoktól, utóbbiak pedig a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoportok. Az eddig vizsgálati eredmények kedvezőek, ám a téma kapcsán még több tanulmányra van szükség.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X