Főoldal > DIÉTA > Tuti fűszer a fogyókúra mellé: a sáfrány

Tuti fűszer a fogyókúra mellé: a sáfrány

diétaétkezésfogyásfűszersáfránytáplálkozás
0

Írta:

A sáfrány a természet egyik legkülönösebb ajándéka: csodálatos ízt ad az ételeknek, nagy gyógyító hatással rendelkezik, de finoman kell bánni a fogyasztásával. Egyszerre nyugtat és felpezsdít, illata sincs mégis zamatos. Akár egy találós kérdést is születhetne rá, de a megfejtés biztosan: a sáfrány.

 

Nem olcsó, de csodálatos hatása van

Feltételezhetően a sáfrányt először Kasmírban fedezték fel és hasznosították, de 2000 évvel Krisztus születése előtt már Kréta szigetén is termesztették. Azóta hosszú utat tett meg, és jelenleg Irán áll az első helyen a sáfrány-termesztésben. Bár sokan nem is próbálkoznak vele, mert igen nagy macera az előállítása. Csupán 0,08 gr eléréséhez nagyon sok bibe összegyűjtésére van szükség, és ez a gyűjtés csak kézzel végezhető. Emiatt a vásárlási ára drága is, de szerencsére kevés elég belőle a fogyasztás során. Érdekessége, hogy a friss sáfránynak nincs illata. A szálak csak azután illatoznak, miután megszárították őket.

safrany2.jpg ()

Elixír a fogyókúrában

A középkorban a sáfrányszálakból elixíreket készítettek, és piacokon, később gyógyszertárakban kínálták eladásra. Azt tartották: aki rendszeresen iszik belőle, az tovább él. Persze bizonyítékokat nem tudtak erre vonatkozóan felmutatni, de minden bizonnyal így volt, hiszen a természetgyógyászat hamar felfedezte a pozitív tulajdonságait. Elkezdték használni gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, de még kimerültségre és magas vérnyomás ellen is jó. Jó hasznát lehet venni émelygés és hányás esetén, de erősíti az idegeket is, miközben teája nyugtatóan hat. Sőt, arra is rájöttek, hogy a depresszív állapoton is javít. Ezt különös képen fogyókúrázóknál figyelték meg, akik a sáfrány fogyasztásával jobban bírták a megvonást kedvenc ételeiktől, és könnyedén szabadultak meg a felesleges zsírok lerakódásától.

Soha ne főzd!

A sáfrány nem egy petrezselyem, amely akkor jó, ha már együtt főtt a levessel. Ezt a növényt soha nem szabad együtt főzni az étellel. A finom fűszert csak a főzési idő végén szabad hozzáadni az elkészített menühöz, különben oda a felejthetetlen ízélmény. Arra sem árt figyelni, hogy a fokhagymán kívül semmi mással nem párosítható az íze. Itt felejtsd el a fűszerek „házasítását”, mert az eredmény ehetetlen lesz. A sáfrány egyébként jól illik a halakhoz, a szárnyasokhoz, a rizshez, de még a tésztákat is ízesíti, sőt színesíti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X