Főoldal > EGÉSZSÉG > Fedezd fel időben az árulkodó melanoma-jeleket!

Fedezd fel időben az árulkodó melanoma-jeleket!

anyajegybőrgyógyászbőrrákegészségmelanomaönvizsgálat
0

Írta:

Mivel a melanoma a saját bőrünkön kezd el fejlődni, azt gondolhatnánk, úgyis észrevesszük időben a bajt. Ez viszont nem ilyen egyszerű. Dr. Horváth Bélát, a MelanomaMobil bőrgyógyászát kérdeztük, miért fontos az otthoni önvizsgálat és mi a helyes módszer?

A melanoma egy rosszindulatú daganatos betegség, mely a bőr pigment termelő sejtjeiből alakul ki. Az esetek kb. 30%-ban már meglévő anyajegyekből indul, a maradék esetben viszont előzmény nélkül, ép bőrön jelentkezik. Időben történő felfedezése az életünket mentheti meg. Ehhez a folyamatos otthoni önellenőrzés elengedhetetlen és létfontosságú, fontos azonban kihangsúlyozni, hogy NEM helyettesíti az évente javasolt bőrgyógyászati szűrést, csupán kiegészíti azt.

Az idő

Az idő az egyik legfontosabb tényező a melanoma szempontjából. Kezdeti stádiumában csak a bőr felső rétegében, azaz a hámban van jelen. Ilyenkor még egy viszonylag egyszerű sebészeti beavatkozással az elváltozás teljes egészében kimetszhető, vagyis a beteg teljesen gyógyítható. „Pont a korai melanoma az, amikor a páciens élete egy egyszerű kisműtéttel megmenthető. Sokan a korai melanomájukat egy békés anyajegyként tartják számon és csak akkor figyelnek fel a bajra, amikor a melanoma kiemelkedik a bőr síkjából, váladékozni, viszketni, vérezni kezd, de ezek már késői jelek” – mondja a doktor úr. Amennyiben nem kerül időben felfedezésre, a melanoma a bőr mélyebb rétegeiben terjed tovább, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, így pedig megnő az áttétek kialakulásának az esélye. Az erek útján távolabbi szervekbe kerülve a melanoma újabb daganatok kialakulásához vezethet, ami akár az életünkbe is kerülhet.

Árulkodó jelek

A melanoma szabad szemmel történő felfedezése még egy szakember számára sem könnyű feladat. Kialakulásának elején csupán megtekintéssel nagyon nehezen felismerhető, mert ilyenkor az elváltozások még nem szembetűnőek. „Sajnos nem elég az otthoni szemrevételezés, csak az alapos összehasonlító vizsgálattal van esély korai stádiumban felismerni azokat a változásokat, amelyek melanomára utalhatnak” – figyelmeztet az orvos. Két szűrés között viszont fontos, hogy magunk is szemmel tartsuk bőrünk állapotát. Laikusként a következő figyelemfelkeltő jelek lehetnek gyanúsak:

  • az anyajegy mérete növekszik;
  • az anyajegy színe megváltozik (sötétebbé válik, esetleg világosabb részek is megjelennek rajta);
  • az elváltozás széle egyenetlenné, aszimmetrikussá válik;
  • az anyajegy viszketni, esetleg vérezni kezd;
  • egy apró, sötét folt jelenik meg a bőr egy napnak nem kitett részén.

Bármilyen furcsa, szokatlan elváltozás esetében azonnal orvoshoz kell fordulni!

Az önvizsgálat menete

1. Tükör segítségével alaposan vizsgálja meg testét elől és hátul is. Felemelt kezekkel nézze át a jobb és bal oldalát is, különös tekintettel a mell alatti bőrfelületre.
2. Hajlítsa be a könyökét és gondosan vizsgálja át az alkarját, a kar alsó és felső részét, illetve a tenyereket.
3. Nézze át a láb hátsó részét, a talpat és a lábujjak közti területet is.
4. A nyak hátsó részét is vizsgálja meg egy kézi tükör segítségével, illetve a hajat szétválasztva tincsről-tincsre haladva nézze át a hajas fejbőrt is.
5. Utolsó lépésként egy kézi tükör segítségével ellenőrizze a hátát, a fenekét és intim testrészeit.
Figyeljünk magunkra, a testünk jelzéseire és járjunk rendszeresen bőrgyógyászati szűrővizsgálatra. Az életünkért tesszük.

Forrás: MelanomaMobil, purecom
Fotók: Unsplash


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X