Főoldal > EGÉSZSÉG > Így tesz tönkre a multitasking

Így tesz tönkre a multitasking

egészségfeladatkoncentrációmultitaskingmunkastressz
0

Írta:

Egyszerre több feladatba is belekezdesz, majd rájössz, egyiknek sem érsz a végére. A párhuzamos tevékenységek csak látszólag hatékonyak!

Válaszolsz egy e-mailre, közben felteszed a tűzhelyre a borsólevest. Gyorsan kivasalod a blúzodat, és folytatod a chatelést a barátnőddel. Ismerős helyzet? Azt hinnéd, így sokkal több mindent el tudsz intézni. Valójában félbehagyott feladatok torlódnak a fejed felett.

A cél ellened fordul

Ha párhuzamosan végzel több dolgot egyszerre, abban reménykedsz, így jobb eredményt érsz el. Hiszen nem maradnak várakozó feladatok előtted, mindegyikkel foglalkozol. Kár, hogy végül azt veszed észre, semmit nem haladtál előre.

A multitasking elnevezésű tevékenykedés a stressz-szintedet is megemeli. A kapkodás, egyik teendőről a másikhoz ugrálás feszültséget kelt. A koncentráló képességed is gyengül. hiszen képtelen vagy elmélyedni egy-egy feladatban. Általában azok hajlamosak erre, akik a túlzott teljesítménykényszer miatt minél gyorsabb sikert szeretnének elérni. Ha egyébként is türelmetlen alkat vagy, nagy eséllyel esel bele a multitasking csapdájába. A témában szakértő pszichológusok szerint, akiket gyerekkorukban gyakran sürgettek a szüleik, később hajlamosak lesznek mindent félbe hagyni ahelyett, hogy egy dolognak a végére járnának.

Miért nem vagyunk hatékonyak?

Előnyünk is származhatna a párhuzamos tevékenységekből – az esetek többségében mégsem így történik. A Kaliforniai Egyetem professzora, Gloria Mark szerint az emberi elme csak korlátozott mennyiségű információ feldolgozására képes. Hiába szeretnénk túltelíteni adatokkal, az agy védekezésképpen nem fogadja be mindazt, amit beletöltenénk. Ezért előbb-utóbb zavarodottságot, ingerültséget tapasztalunk, hiszen úgy érezzük, hiábavaló volt az erőfeszítés.

Egyértelműen mégsem jelenthetjük ki, hogy kizárólag hátránya lehet az egyidejű feladatvégzéseknek, vagy az egyes tevékenységek közti váltásoknak. Azokat a dolgokat, melyeket már szinte rutinszerűen végzünk, akkor is végre tudjuk hajtani, ha nem koncentrálunk rájuk folyamatosan. A lényeg, hogy eldöntsük, megéri-e az ide-oda ugrálás.

To do list in a car - busy day concept

Hogyan fókuszálj eredményesen?

Ha szeretnél leszokni arról, hogy a munkahelyen vagy otthon állandóan váltogasd a teendőidet, próbálj ki néhány módszert!

A nap elején írd össze, melyek az előtted álló tevékenységek, majd készíts fontossági sorrendet! Kezdd a legfontosabb vagy legsürgősebb feladattal, és tudatosan zárj ki minden egyéb ingert magad körül.

Érdemes szakaszokra osztani a napodat, például 20 és 40 perces időszakok váltakozzanak. Egy feladatra az előre meghatározott időmennyiséget szánhatod. Így lehetőséged lesz a hosszabb és rövidebb munkáidat átláthatóan elvégezni.

Ha úgy érzed, egyáltalán nem vagy képes koncentrálni, ne kezdj hozzá egyik feladatodhoz sem! Állj fel, sétálj vagy tornázz. Ez nem elvesztegetett idő lesz, hanem sokszorosan megtérül. Kitisztulnak a gondolatok, és feszültségmentesen, hatékonyan fogsz haladni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X