Főoldal > EGÉSZSÉG > Terhesség alatti vérzés: ezért fordulhat elő

Terhesség alatti vérzés: ezért fordulhat elő

babaegészségfájdalomnőgyógyászterhességvárandósságvérzésvetélés
0

Írta:

Várandósság során az egyik legijesztőbb az, amikor a kismama kisebb-nagyobb vérzést tapasztal. Ilyenkor mindenkinél először a rettegett vetélés képe jelenik meg, ugyanis az egyik fő tünete a vérzés.

Hogy még mi minden okozhatja a panaszt, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Pánik a köbön- vérzés terhesség alatt

A várandós nők egyik legnagyobb félelme a vetélés, így nem csoda, hogy óriási pánik fogja el őket, ha hüvelyi vérzést tapasztalnak. A kora terhességben jelentkező pecsételés a vetélés jele is lehet, éppen ezért fontos, ha a kismama ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz! Azonban érdemes tudni, hogy vérzést több minden más is okozhat a várandósság során. Lássuk a leggyakoribbakat:

Beágyazódás

A beágyazódás az, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe. Ez olykor kisebb pecsételéssel járhat és általában akkor jelentkezik, amikor a soron következő menstruáció kezdődne. Viszont lényeges különbség, hogy ekkor igen csekély mennyiségű vérzés tapasztalható.

Házasélet

Gyakori az együttlétet követően jellegzetesen kis mennyiségű, de egyértelmű vérzés- ilyenkor a legrosszabbra gondolva keresik fel a párok az ügyeletet. Szerencsére hátterében a vizenyős, sérülékeny méhszáj húzódik, és legtöbbször a terhesség, az embrió nem érintett, de a riadalom ilyenkor is óriási.

Kevés progeszteron

Kisebb vérzést, barnás folyást eredményezhet a kevés progeszteron  (terhességi hormon) is. Erre nagyon fontos odafigyelni, ugyanis a vetélések igen nagy százalékában ez áll. Hogy elkerülhető legyen a baj, az orvos progeszteron pótlást javasol (akár szájon át szedhető gyógyszer, akár kúp formájában), általában kora terhességben rutinszerűen adjuk. Ezáltal a vérzés folyamatosan megszűnik.

35560931 - pregnant woman belly. pregnancy concept

Hematóma

Viszonylag gyakori, hogy a placenta tapadása kisebb-nagyobb területen megszűnik, a lepényi erekből kiindulva hematóma alakul ki, különösen a terhesség elején. Ennek fő tünete az élénkpiros vérzés (de lehet sötét, alvadékos is) melyet a hematóma ürülése okoz (különösen, ha az nagy méretű). Bár sokszor magától felszívódik, veszélye, hogy az ürülés során vetélést okozhat, mert elválaszthatja a teljes méhlepényt a méh falától. Éppen ezért fontos a felszívódásig a kímélő életmód, ágynyugalom, házasélet hanyagolása, a hospitalizacio. Amennyiben előrehaladottabb terhesség esetén lép fel, úgy jelentősen megnő a koraszülés esélye, a lepény leválásának kockázata.

Vetélés

Mint már említettük, a vetélés egyik tünete lehet a hüvelyi vérzés. Ez általában élénkpiros és nagyobb mennyiségű, valamint erősödő alhasi görcsökkel társul. Ilyenkor az orvos ultrahangos vizsgálat során ellenőrzi a magzatot és a méhszájat, ugyanis megindult vetélésnél a méhszáj el kezd nyílni (amennyiben csupán vérzés van, ám a méhszáj nem nyílik, úgy fenyegető vetélésről beszélünk). Amennyiben nem történik meg a tragédia, úgy a kismama ilyenkor progeszteron készítményt, magnézium infúziót kap, valamint szigorú ágynyugalomra intik.

Fertőzés

Várandósság során gyakoribbak a folyásos panaszok, megváltozik a hüvelyflóra. Megeshet, hogy a kismamánál hüvelyi fertőzés alakul ki, gyulladás lép fel, ami vérzéssel járhat. Nagyon fontos, hogy a problémát mihamarabb kezeljék, ugyanis a felszálló fertőzés a méhszáj kinyílását, vetélést, koraszülést okozhat- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Méhnyaknál tapadt placenta

A placenta bárhol megtapadhat a méhben, ám előfordulhat, hogy teljesen vagy részlegesen fedi a méhszájat (placenta previa). Ekkor sokaknál vérzés lép fel, ám hogy valóban erről van szó, az orvos csakis hüvelyi ultrahangos vizsgálattal tudja megállapítani. Jó hír, hogy a terhesség előrehaladtával, a méh növekedésével a lepény helyzete változhat, “un. elvándorol”, ha nem, akkor a hüvelyi szülés kockázatos ezért császármetszés indokolt.

Forrás: Nőgyógyászati Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X