Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem depresszió – tudj meg többet a lappangó betegségről

Nem depresszió – tudj meg többet a lappangó betegségről

betegségdepressziódiétaegészségfibromyalgia
0

Írta: and

A láthatatlan kór Bár a neve igazi nyelvtörő, nem árt az agyadba vésni, mert a fibromyalgia nagyon nehezen

A láthatatlan kór

Bár a neve igazi nyelvtörő, nem árt az agyadba vésni, mert a fibromyalgia nagyon nehezen diagnosztizálható betegség. Ennek az az oka, hogy elég általánosak a tünetei: hátfájás, izomfájdalom, kimerültség, olykor erős szívdobogás (főleg éjszakánként), fájdalom a nyak- és ágyékcsigolya környékén, hólyag- és bélpanaszok, ritkábban fülpanaszok – ha ezek nagy részét együttesen felfedezed magadon, több, mint valószínű, hogy valóban fibromyalgiával van dolgod. A kórkép felállítását az is nehezíti, hogy – éppen a tünetek sokfélesége miatt – az orvosoknak először ki kell zárniuk az egyéb rendellenességeket, mint például a reumás betegségek vagy a daganatos elváltozások, ez pedig elég sok időt és fáradtságot jelent, azonban több okból is érdemes rászánni az energiát.

Egy életen át

Igen, a rossz hír sajnos ez: a legfrissebb kutatások szerint a fibromyalgia egy életen át tartó betegség. A még rosszabb, hogy a regisztrált páciensek 80-90%-a nő, aminek persze az is lehet az oka, hogy a férfiak ritkábban mennek el az orvoshoz azért, mert fáradtak és izomfájdalmaik vannak, így náluk általában nem derül fény a betegségre. A felismerés az eddig említettek mellett azért sem könnyű, mert nem lehet tudni, mikor kezdődött a betegnél a fibromyalgia (sokan csak több év után keresik fel az orvosukat), sőt legtöbbször azt sem, mi váltotta ki. Az okok is pontosan olyan sokfélék, mint a tünetek: a gerincoszlop fokozott terhelése, a különösen érzékeny idegrendszer, de akár a nagymértékű stressz, szorongás vagy a krónikus mozgáshiány is megbújhat a háttérben. Bármilyen különösen is hangzik, ez utóbbi információ mégis bizakodásra ad okot.

Kelj fel, és mozogj!

A fibromyalgiát az orvostudomány többféle módon is tudja kezelni, de a legtöbbet maga a páciens tehet az egészségéért. Ugyanis a rendszeres mozgás, a lazító és nyújtó gyakorlatok elsajátítása és a helyes táplálkozás a fibromyalgia leghatékonyabb ellenszerei. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha mozgás közben fájdalmat éreznek, csökkentik a terhelést, pedig ebben az esetben éppen a saját magunkkal szemben tanúsított „kegyetlenség” a célravezető, hogy az izmaink ne gyöngüljenek el. Persze ha a betegség már kialakult, nem ennyire egyszerű a dolog, de szerencsére változatos gyógymódok állnak rendelkezésünkre: a fibromyalgia tünetei a gyógyszerek mellett különféle masszázsokkal, meleg és hideg pakolásokkal, gyógyfürdővel és akupresszúrás kezeléssel is csökkenthetőek.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X