Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a korai serdülés egyik veszélye

Ez a korai serdülés egyik veszélye

endokrinológiahormonokkamaszkamaszkorpubertásserdülőkortinédzsertini
0

Írta:

A pubertáskorban több változás is végbemegy, ilyen például a fiúknál a sűrűbb, sötét szőrszálak megjelenése vagy lányoknál a mellek növekedése. Ez természetes folyamat, ám mi van akkor, ha fiatalabbaknál is jelentkezik? A választ dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusától tudtuk meg.

A pubertáskor ideje

Pubertásnak azt az időszakot nevezzük, mikor a gyermekek fizikailag és érzelmileg elkezdenek fiatal nővé és férfivá érni. Általános állásfoglalás nincs arról, hogy pontosan mikor is következik be a serdülés, ám ha lányoknál 13, fiúknál 14 éves korig nem veszi kezdetét, akkor az már kivizsgálást igényel, csakúgy, mint az, ha a lányoknál 8, fiúknál 9 éves kor előtt jelentkezik. 

Maga a pubertás folyamata gyakran aggodalommal tölti el a szülőket (főleg a gyermekek érzelmi érése), ám a kétségbeesés még nagyobb, ha túl korán veszik észre a jeleket, hiszen az egészségügyi problémára utal.

44504989 - a girl has stomach ache, in the doctor's office

Korai serdülés jelei lányoknál

 • Mellek növekedés
 • Szőrnövekedés a hónalj területén
 • Intenzív növekedés
 • Menstruáció megjelenése
 • Pattanások, zsíros bőr
 • Testszag

Korai serdülés jelei fiúknál

 • Herék/hímvessző növekedése
 • Mélyülő hang
 • Testszőrzet megjelenése férfias területeken (pl. Arcszőrzet)
 • Intenzív növekedés
 • Pattanások, zsíros bőr
 • Testszag

Előfordulhat, hogy a gyermek az összes jelet mutatja, ám az is megeshet, hogy közülük csak egyet, majd hosszú évekig semmi más nem jelentkezik (ekkor részleges korai pubertásról beszélünk). Ez utóbbi esetben is célszerű orvoshoz fordulni, mivel van, hogy kezelést igényel, de általában semmilyen terápiára nincs ilyenkor szükség.

Milyen hatásai vannak a korai pubertásnak a gyermekekre?

Pubertáskor végén a növekedés megáll, és a gyerek eléri a végleges testmagasságát. A korai serdülés egyik veszélye, hogy a csontnövekedés korábban áll meg, és az érintettek bár kezdetben magasabbak a kortársaiknál, végül mégiscsak alacsonyabbak lesznek, mint amilyenek normál körülmények közt lennének. Ezen kívül súlyos önértékelési gondokat, depressziót is okozhat a korai pubertás a gyermekeknél, hiszen egyrészt nincsenek rá felkészülve, ráadásul kirekesztve érezhetik magukat a kortársaik körében.

A korai pubertás okai

A probléma diagnózisához szükség van a vizelet- és a vérvizsgálaton túl a kezek/csuklók röntgenképére, ahol a csontosodás mértéke figyelhető meg. Ha az orvos úgy rendeli, CT/MRI is indokolt lehet.

A korai pubertás oka sajnos olykor rejtve marad, esetleg semmit sem lehet mögötte kimutatni (idiopatias), ám leggyakrabban a hipotalamikus központok fokozott aktivizálódása, tumor, gyulladás vagy mellékvese probléma áll a hátterében.

Hogyan kezelhető?

A korai pubertás esetén fontos a gyógyszeres terápia, mely során gátolják a korai érést kiváltó nemi hormonok (LHRH analógok) termelődését, és ám ha daganat áll a háttérben, akkor az műtéti/onkológiai terápiát is igényel- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa, aki hozzátette, hogy a kezelés szükség esetén pszichológus bevonásával is kiegészíthető.

Forrás: Budai Endokrinközpont, Fotók: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X