Főoldal > EGÉSZSÉG > Fokozott szőrösödés és elhízás?

Fokozott szőrösödés és elhízás?

bajuszfogamzásgátlónőgyógyászatnői bajokpcospolicisztaszakállszőrszőrösödés
0

Írta:

Ezek mind a PCOS tünetei lehetnek, melyek valljuk be, igencsak alássák az ember önbizalmát. Bár a panaszok oki terápiájához a diéta, mozgás, gyógyszer trió tartozik, ám ha valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket, az a tünetek enyhítésére fogamzáságátlót is szedhet.

Bajusz, szakáll nőknél? PCOS is okozhatja

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusának véleménye a témában. Szinte mindenki találkozott már olyan nővel, akinek hosszú, sötét szőrszálak nőttek az áll, illetve a bajusz területén. Ezt leggyakrabban korunk egyik népbetegsége, az inzulinrezisztencia/PCOS okozza. Az állapot során ugyanis túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok, melynek hatására a nőknél férfias jegyek jelenhetnek meg. Ilyen pl. a bajusz/szakáll területén növő erős szőrszálak, a bőr zsírosodása, pattanások megjelenése, hasi elhízás, androgén típusú hajhullás.

A túl sok inzulin stimulálja a petefészek inzulin receptorainak androgén hormon termelését, melynek következtében nem megy végbe megfelelően a tüszőérés és -repedés, így több kisebb-nagyobb ciszta keletkezik- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Éppen ezért, ha valaki ilyen tüneteket tapasztal – melyhez jöhet még meddőség, menstruációs zavar-, érdemes OGTT vizsgálattal ellenőriztetnie glükóz és inzulin szintjét is (0,60,120 perceset), ahol kiderülhet, fennáll-e a szénhidrátháztartás problémája, valamint érdemes megvizsgálni az FSH/LH mennyiségét is (normál esetben ezek egyensúlyban vannak).

Beauty. Beautiful woman in spa

A fogamzásgátló elnyomja a tüneteket

Amennyiben valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket és kínozzák a kellemetlen tünetek, úgy az érintett fogamzáságáltót szedhet a tünetek csökkentése érdekében. Az antibébi tabletták ugyanis elnyomják a panaszokat- ezért van az, hogy a PCOS gyakran a gyógyszer abbahagyása után derül ki. Ennek hátterében az áll, hogy a tabletták ideiglenesen helyreállítják a hormonális egyensúlyt ösztrogén és progeszteron tartalmuknál fogva.

Ne csak a tüneteket szüntessük meg, hanem a PCOS-t is

Bár a tünetek megszűnése fél siker, ám a gyógyuláshoz kevés azokat elnyomni, oki terápiára van szükség. Ha az illető a későbbiekben gyermeket szeretne, akkor a PCOS miatt meddőség alakulhat ki, ráadásul a hátterében álló inzulinrezisztencia megfelelő kezelés nélkül 2-es típusú cukorbetegségbe mehet át. Hogy az alap probléma megszűnjön, fontos első körben a testsúly optimalizálása személyre szabott diétával és rendszeres testmozgással. Mivel a PCOS gyakran inzulinrezisztencia következménye, ezért a betegnek “cukorbeteg diétát” kell követnie, melynek fő pillére az alacsony és magas glikémiás indexű szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása, a finomított pékáruk és a fehér cukor elhagyása, valamint a maximalizált CH és kalória-bevitel. Amennyiben a szakorvos jónak látja, úgy gyógyszeres támogatás is indokolt lehet.

 Forrás: Budai Endokrinközpont


További cikkeink a témában

synlab

Allergiás? De mégis mire? (x)

Írta:
0

Az allergiás reakciók jól kezelhetőek, ha tudatában vagyunk saját szervezetünk reakcióinak, ugyanakkor esetenként igen súlyos is lehet, ha nem áll rendelkezésre a megfelelő gyógyszer vagy nem ismerjük fel a jelenséget. Szakértőnkkel, Szász Mátéval, a SYNLAB biológusával beszélgettünk az allergiás tünetek tudatosabb kezeléséről és a lehetséges vizsgálatok elvégzéséről.

Kövess Facebook-on!
X