Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészséges higiéniai szokások, melyek mégsem azok

Egészséges higiéniai szokások, melyek mégsem azok

ártalmas szokásegészségegészségtelenhigiéniaszépségszokás
0 0

Írta:

Meglepő, de a következő dolgok többet ártanak a szépségednek és az egészségednek, mint azt valaha is gondoltad volna.

Fültisztító pálcikák

Bár sok ember esküszik a vattapamacsos fültisztító pálcikák használatára, a szakorvosok szerint eldugult hallócsatornát, kilyukasztott dobhártyát és különböző fülbetegségeket is eredményezhet, ha a nem megfelelő módon használjuk.

Tudtad? A fülcsatornák öntisztulóak, ezért normális esetben nem kell őket kitisztítani. Ha mégis zavarna a fülzsírod, gyengéden most kis a zuhanyzóban egy kis vízzel!

Fürdőgolyók

Manapság egyre divatosabb színes, buborékos habokban áztatni magunkat, ám a mesterségesen létrehozott, illatos fürdőgolyók irritált bőrt és gombás hüvelyfertőzést is okozhatnak, mivel felborítják a bőr normális pH-egyensúlyt és eltávolítják a védőréteget képező olajokat a nemi szervünk felszínéről.

Kézfertőtlenítők

Bizonyítottan eltávolítják a kézfejen lévő baktériumok 99,9%-át, azonban a legtöbb ilyen baktérium nem káros – sőt, a bőr természetes „algoritmusa” borulna fel, ha minden egyes alkalommal kézfertőtlenítővel mosnánk meg a kezeinket. A legjobb csak akkor használni őket, ha tényleg piszkos környezetben vagy, és nincs lehetőséged a hagyományos kézmosásra. 

Kézszárítók

A publikus mosdókban lévő kézszárítók lényegesebben környezetbarátabbak, mint a papírkendők – azonban közel sem olyan hatékonyak, ha személyes higiéniáról van szó. Az elektronikus kézszárítók nem törlik le a bacilusokat, csupán két méteres körzetben szétfújják azokat – azaz, rád is könnyen mehet az előző mosdóhasználó bacilusaiból.

Mindennapos hajmosás

A bőr védőrétegének hatékonyságát, olajtermelődését, valamint pH-egyensúlyát zavarod össze azzal, ha minden nap hajat mosol. Sajnos a városi környezet nem alkalmas arra, hogy csak heti egyszer mossunk hajat – ha viszont heti 2-3 alkalomra tudod szorítani a hajmosást, már sokat tettél a bőröd védelme érdekében.

Gyakori hidratálás

A hajmosáshoz hasonlóan a hidratálás is összekuszálja a bőr természetes védőrétegének hatékonyságát, ezért próbálj meg minél kevesebbet hidratálni. Ne feledd: csak akkor van szükséged test- és kézápoló krémekre, ha láthatóan érdes, száraz tapintású a bőröd.

Étkezés utáni fogmosás

Higiénikusnak tűnik, de nem az. A citromsavat tartalmazó  ételek például roncsolják a fogzománcot, ha pedig étkezés után azonnal fogmosásba kezdesz, csak még jobban áttörlöd vele a fogaidat. Ha naponta többször akarsz fogat mosni, mindig várj legalább 1-2 órát a főétkezések után.

Kézbe tüsszentés

Természetesnek és magától érthetődőnek tűnik, hogy a tenyeredbe tüsszentesz – a legjobb megoldás mégis az, ha kéznél van egy zsebkendő vagy, ha udvariasan elhajolva a könyöködre prüszkölsz! A szervezetedből kiáramló méreganyagok így ugyanis nem tudnak a kézfejedre ragadva újból bejutni a testedbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

e-szám mentesfüstli

Már a boltokban a Sága E-szám mentes, díjnyertes Füstlije! (x)

Írta:
tegnap 0 0

Idén másodszor rendezték meg a Mentes-M versenyt, ahol 114 termék mérettette meg magát. A Húsimádó szekcióban többek között a Sága Foods ízletes Füstli Natural virslijei is díjat nyertek. Ezek az első E-szám mentes virslik, amelyek ebben az elismerésben részesültek. A Sága ezen újdonságai már kaphatók a boltokban, így akár Ön is megkóstolhatja őket.