Főoldal > EGÉSZSÉG > Legyen környezetbarát otthonod! Mutatjuk, hogyan!

Legyen környezetbarát otthonod! Mutatjuk, hogyan!

kampánykörnyezettudatoskörnyezettudatos csomagolásökobarátotthon
0

Írta:

Kormányozd egy környezettudatosabb élet felé az otthonod és a családod életét. Egyszerű, a napi rutinba könnyen beilleszthető trükkökkel segítünk ebben!

Spórolj az energiával!

Talán az első és a legfontosabb! Ha még mindig régi izzókkal világítasz, akkor épp itt az ideje beruházni LED-izzókra. Tény és való: az ára nem túl költséghatékony, de a befektetés meg fog térülni! Előnyük, hogy energiafogyasztásuk a töredéke hagyományos társaiknak, ráadásul élettartalmuk 50 és 100 ezer óra között mozog.

Tipp: Amit nem használunk, húzzuk ki az áramból: a telefontöltő, a tévé, számítógép, különféle elektronikus eszközök standby módban is fogyasztják az energiát.

Okosan bánj a háztartási gépekkel!

Ha két tányér és egy darab pohár van a mosogatógépben, akkor még ne semmiképp indítsd el. Ugyanez vonatkozik a szennyesre: várd meg, míg tele lesz a tartó, majd úgy indítsd el a mosási programot! Ne nyitogasd a hűtő ajtaját, mert úgy sokkal több energiát fogyaszt!

Ne feledd: a lakásod, nem a szauna!

Figyelj oda, meddig tekered fel a fűtést! Már csak azért is, mert egy fokos hőmérséklet-csökkentéssel 5-6 százalékos energiamegtakarítást érhetsz el.

Figyelj a vízfogyasztásra!

Egy átlagos, négyfős városi család Magyarországon napi 600 (!) liter vizet küld le a csatornákba a mosógépen, mosogatógépen, vécén, fürdőkádak lefolyóin keresztül. Az első dolog tehát, amit tehetsz, hogy egyszerűen kevesebb vizet használsz el például rövidebb ideig zuhanyozol vagy takarékosabban mosogatsz!

Vásárolj tudatosan!

Hagyd a tisztítószereket a boltok polcain, inkább vesd be a jól bevált házi praktikákat fertőtlenítésre, vízkőoldásra: az ecetet, szódabikarbónát és a citromot. A mosópor helyett próbáld ki a mosódiós labdát vagy a mosószódát. Vásárolj olyan termékeket, amelyeket újrahasznosított anyagokból, környezetvédő csomagolásban, papírdobozban kínálnak. Elérhető ilyen termékek például a WC-papír, kéz- és papírtörlők!

Tipp: A nagy nyári melegben nem csak klímával védekezhetsz a hőség ellen, árnyékolással, például redőnyökkel is felveheted a harcot.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

Hazánkban évente csak az alumínium italos dobozokból 50 millió darab landol a szemétben, ami rendkívüli terhelést jelent a környezetre. A lakberendezési áruházakban számos tárolórendszert találhatsz, van, amelyiket beépítheted a mosogatód alá vagy a konyhabútorba, így a helyet sem foglalják.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X