Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi okozza az allergiás tüneteket?

Mi okozza az allergiás tüneteket?

allergiakérdésekpollenallergia
0

Írta:

Szakorvos segített összeszedni a pollenallergia kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Magyarországon a népesség kb. 20-25 %-a szenved légúti allergiás náthában és/vagy kötőhártya-gyulladásban. A betegek száma az utóbbi 10-15 évben megduplázódott, és folyamatosan nő, előrejelzések alapján 20 év múlva eléri az 50 %-ot. Egyre többen fordulnak tehát orvoshoz szénanáthás tüneteikkel, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosát ezért arról faggattuk, milyen kérdések merülnek fel a leggyakrabban a rendeléseken.

Mi okozza az allergiás tüneteket?

A betegeket természetesen érdekli, hogy milyen folyamat játszódik le a szervezetükben. Ezt röviden érdemes is elmagyarázni, hiszen ha jobban értik a folyamat működését, akkor a tapasztalat szerint a kezelés is eredményesebb lesz. Az allergia lényegében a immunrendszer túlzott reakciója a környezetünkben található egyébként ártalmatlan anyagokra. Ezeket az anyagokat a szervezet allergénként ismeri fel, ellene ellenanyagot termel.  Légúti allergiánál ez az IgE típusú specifikus ellenanyag. Pollenallergia esetén az allergén a pollen, vagyis a virágos növények virágpora.

Melyek a gyakori allergén növények?

Hazánkban kb. 2000 féle virágzó növényből kb. 250 faj pollenje viselkedik allergénként. Leginkább a szélbeporzású növények szerepelnek ezek között.  A Magyarországon allergénként szereplő fő csoportok sokszor már februárban a mogyoróval kezdődnek, majd a fafélék, májustól a fűfélék. Ekkor virágzik a nyárfa is, aminek magszőre sokakat kínoz, de ez inkább az erre tapadó fűpollen  miatt okoz tünetet. Maga a nyárfa pollenje kevéssé allergén. Erősen allergén a sokféle fű pollenje, majd július végétől a gyomfélék- ezek közé tartozik a magyarországi „főbűnös”, a parlagfű is. Nagyon agressziv, tüneteket az első fagy beálltáig okoz, addig pollenjét szórni tudja.

Mitől függ, hogy ki lesz allergiás?

Az allergiás betegség kialakulásában bizonyított szerepe van a genetikai hajlamnak. Allergiás szülő gyerekénél az allergia megjelenésének kockázata megközelítőleg 25%-kal nagyobb, ha mindkét szülő allergiás, akkor 50%-kal nagyobb, mint akkor, ha egyik szülő sem allergiás ( ilyenkor a kockázat 10%). Ilyenkor mindig fontos azt is elmagyarázni, hogy a hajlam azonban nem jelent betegséget. Allergiás tünetek – a betegség – bizonyos külső-belső tényezők hatására alakulnak ki. Ez lehet környezeti ártalom, fertőzés, hormonális változás, stressz, vagy ezek kombinációja. Érdekes tényező, de a túlzott higiénés szokások a gyermekek „steril” körülmények között tartása is az immunrendszer allergia kialakulás irányába történő módosulását segíti elő.

Hogyan lehet a pollenallergiát kezelni?

Az allergia tüneteinek gyógyszeres kezelése nagyon fontos. Nemcsak a beteg jobb életminősége szempontjából, hanem azért is, mert a felsőlégúti allergia, asztmával való szövődésének kialakulására nagyobb az esély kezeletlen allergia esetén.

Az allergiára ható orrspray szteroid, vagy antihisztamin tartalmú, ami hosszabb távon is használható. Az egyéb orrspray-k használata allergia kezelésére nem javasolt, sőt hosszútávú  használat melletti mellékhatások miatt ellenjavallt!  Az antihisztamin tabletta, szemcsepp szintén a tünetekre hatásos kezeléshez tartoznak.  Kiegészítő kezelésként egyéb alternatív módszerek is alkalmazhatók- fényterápia vagy akupunktúra, de önmagában nem ajánlott, és csak hozzáértő terapeutához forduljanak.

Létezik végleges megoldás allergiás tünetek ellen?

A pollenallergia oki – az allergia okára, nem csak a tüneteire ható – kezelése az immunterápia. Ez jelenleg Magyarországon nyír-, fű – és parlagfűpollen allergia esetén elérhető. Egyre népszerűbb a szájon át alkalmazható immunterápia (SLIT- sublingulais immunterápia) Előnye, hogy az allergiás immunválaszt „emlékező” immunválasszá alakítva megszüntetheti az allergiát, vagy legalábbis jelentősen csökkenti. Érdemes már korán megkezdeni az immunterápiát, nem várni hosszú évekig, így elkerülhető a tünetek súlyosbodása és esetleges asztma kialakulása. Megkezdésére az allergén növény virágzása előtt legalább 2 hónappal van lehetőség.

Mit tegyek, ha most vannak szénanáthás tüneteim?

Allergológushoz kell fordulni. Az allergiás tünetek megjelenésekor a típusos panaszok alapján a gyógyszeres tüneti kezelés megkezdhető, vérből az allergén vizsgálata ekkor is lehetséges. Bőrteszttel vizsgálni csak szezonon kívül javasolt.  Ha ismert az allergén, és erre potenciálisan az immunterápia hatásos és elérhető, a következő szezon előtt javasolt megkezdeni. Addig is tüneti kezelést lehet alkalmazni.

Forrás: Budai Allergiaközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X