Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 különös jel, ami súlyos vashiányra utal

6 különös jel, ami súlyos vashiányra utal

tünetvasvasbevitelvashiányvér
0

Írta:

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag fogyókúra esetén is, mivel gondoskodik a különböző fehérjék oxigén szállításáról testünkben. Sajnos azonban a vashiány a leggyakoribb mikrotápanyag-hiány az egész világon.

A WHO adatai szerint 1,62 milliárdan vérszegények, amelynek fő kiváltó oka a vashiány, hiszen ebben az állapotban az egészséges vörösvérsejtek száma jelentősen csökken.

Az ajánlott napi vasbevitel felnőtt nők számára 18 mg (terhesség esetén ez 27 mg-ra nő), míg a férfiaknak csupán napi 8 mg-ra van szükségük. Vegetáriánusoknak pedig akár kétszer ennyi vasat is be kell venniük. A vastartalmú ételeket a jobb felszívódás érdekében célszerű C-vitaminnal kombinálni.  A vasban gazdag ételeket vagy táplálék-kiegészítőket azonban ne fogyasszuk koffeines italokkal együtt, mivel ezek gátolják hasznosulását.

A vashiány leginkább a terheseket, a menstruáló nőket, a vegánokat és a vegetáriánusokat érinti. Az első kettőből következik, hogy leginkább a nők veszélyeztetettek, utóbbiak pedig nem véletlenek, hiszen a vas főként állati eredetű ételekben található, mint például a marhahús, a sertésmáj, a halak, az osztriga és a csirke. Növényi forrásai, mint a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek, a búzakorpa, a köles, a mák és az étcsokoládé kevésbé jól hasznosulnak. A vashiány egyszerű vérvétellel megállapítható, így nem érdemes magunktól vastablettát szedni. A túlzott vasbevitel ugyanis székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, hányással, de akár vesekárosodással is járhat.

A vashiány tipikus tünetei a fáradtság, a gyengeségérzet, a koncentrálóképesség csökkenése, a gyakori fejfájás, a szédülés, a sápadtság, a szapora szívverés és a nehéz légzés, de az alábbi szokatlan jelek is gyakran figyelmeztetnek arra, hogy ideje elvégeztetnünk egy vérvételt, és feltölteni a vasraktárakat.

1. A szád széle állandóan kireped

A hideg időnek köszönhetően biztos te is ismered azt a kellemetlen érzést, amikor annyira szárazak az ajkaid, hogy kellemetlenül feszülnek, sőt akár véresre cserepesednek. Sajnos a vashiányban szenvedők ezt gyakrabban megtapasztalják. Tehát, ha évszaktól függetlenül kirepedeznek a szád szélei, annyira, hogy az már akadályozza az evést, az ivást, sőt a mosolygást is, 35% esélyed van rá, hogy vashiányod van, egy kutatás adatai szerint.

2. A körmeid töredezettek, kanál alakúak

Az ajkaid mellett körmeid is árulkodnak róla, hogy elegendő vas van-e a szervezetedben. Ha töredezettek, barázdáltak és kanál alakúak a körmeid, azt egyértelműen vashiány okozza. Hogy néz ki egy kanál alakú köröm? A köröm megpuhul és egy kis medret képez a körmön. Ez a vashiány mellett pajzsmirigy alulműködésre és májbetegségre is utalhat, így feltétlenül keresd fel vele a háziorvosod.

42771225 - blood test in medical laboratory bench with microscope

3. Megduzzad a nyelved

Ha a nyelved duzzadt és érdes felületű, akkor is kezdhetsz vashiányra gyanakodni. A nyelvben ugyanis rengeteg izom található, vashiány esetén pedig csökken az izmok épségét garantáló mioglobin mennyisége a szervezetben. A nyelv duzzadása nehezítheti a rágást, a nyelést, de akár a beszédet is. A vashiány ezenkívül sebes és vérzékeny nyelvet is okozhat.

4. Állandóan rázogatod a lábad

A nyugtalan láb szindróma gyakran súlyos vérszegénységgel társul. Ilyenkor a láb ég, szúr és rángatózik, picit olyasmi érzés, mintha egy apró rovar mászna belül a lábadban. Sokszor azon kaphatod magad, hogy ülés közben rázogatod a lábad. A John Hopkins Medicine kutatóközpont megfigyelései alapján, a nyugtalan láb szindróma 15%-ban vashiánnyal jár együtt. A panasz pedig annál erősebb, minél magasabb vashiány áll fenn.

5. Csak jéghideg dolgokat ennél

A vashiány egyik leggyakoribb furcsa tünete, hogy jeges dolgok után sóvárogsz. Nyáron ezt sokan az időjárásra fogják, télen egyértelműbb erről vashiányra következtetni. Bár a kutatók a pontos okát még nem tudják, feltételezhetően ilyenkor a krónikus fáradtság elűzése miatt kívánod, hiszen a jég rágása növeli az éberséget.

6. Furcsa ízeket kívánsz

Főként gyerekeknél gyakori, hogy elkezdik a port vagy a sarat nyalogatni, amikor vashiány áll fenn a szervezetükben. A kutatók még vizsgálják ezt a jelenséget, amely néhány felnőtt, különösen terhes nő, esetén is előfordul. Elég furcsa lehet, amikor kosz, agyag, vagy épp takarítószer ízére vágysz, így érthető, hogy nem vered nagy dobra ezt a jelenséget, pedig az orvosod rögtön meg tudná ebből állapítani a vashiányt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X