Főoldal > EGÉSZSÉG > A cukortól való félelem rosszabb, mint maga a cukor?

A cukortól való félelem rosszabb, mint maga a cukor?

cukorcukorfóbiacukorfogyasztáscukormentesfogyáshízásszénhidrát
0

Írta:

Egyre trendibb cukormentesen étkezni, és ma már szinte mindent meg lehet diétás változatban is vásárolni. A legújabb kutatások viszont azt bizonyítják, hogy a cukorfüggőségtől való félelem még a cukornál is károsabb hatással van az emberi szervezetre.

Néhány éve, a diétás termékek növekedő választékának megjelenésekor egyre több kutatás kezdte el vizsgálni a cukor káros hatásait, az eredmények publikálása után pedig sokan – az egészséges életmód jegyében – a cukormentes étrendet kezdték el követni. És bár a túlzott cukorfogyasztás tényleg növeli a rizikót a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, a 2-es típusú diabéteszre és az elhízásra is, azt eddig egy kísérlet sem tudta bebizonyítani, hogy önmagában csak a cukor lenne a felelős a kialakulásukért.

Egy 2018-as felmérés ezzel szemben igazolni tudta, hogy azok, akik az új keletű mentális betegségben, azaz a cukorfóbiában szenvednek (a stressz, a glükóz hiány, valamint az étkezés kiegyensúlyozatlansága és az idegi eredetű problémák tartós fennállása miatt), évekkel is megrövidíthetik az életüket – csak azért, mert nem fogyasztanak semmilyen cukros ételt, italt.

75906751 - close-up of a woman rejecting doughnuts on plate

A meglepő eredményt a European Journal of Nutrition-ban közölték pár hónappal ezelőtt, a kutatásban résztvevő cukormentes életmódot követők pedig azt vallották, hogy tényleg sok stresszt és kényelmetlenséget okoznak maguknak azzal, hogy egy-egy baráti összejövetelen nem esznek desszertet, habos süteményt, vagy éppen kihagyják a születésnapi tortájukat.

Szabaduljunk meg a cukorfóbiától!

Első lépésként olvassunk utána a cukorral kapcsolatos nemzetközi eredményeknek és statisztikáknak: azok a dietetikusok, akik „méregként” definiálják a cukrot, a legtöbbször a feldolgozott élelmiszerekhez mesterségesen hozzáadott édesítőszerekről beszélnek, melyek nagymértékben tényleg károsak a szervezetre – csakúgy, mint bármilyen más táplálék.

Túlzott mennyiségben ugyanis bármilyen étel és ital – a vizet is beleértve – veszélyesen tud hatni az emberi szervezetre, ezért a legjobb, ha kiegyensúlyozottan étkezünk, megvonás helyett pedig mindenből fogyasztunk egy keveset!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X