Főoldal > EGÉSZSÉG > Lehet a hátfájdalom a rák tünete?

Lehet a hátfájdalom a rák tünete?

férfi gondokhátfájáshátfájdalomprosztataprosztatarák
0

Írta:

Szakorvos mondja el, melyek azok a tünetek, amelyek esetén mindenképp ajánlott a vizsgálat.

Ha a prosztatarák tüneteire gondolunk, leginkább a fájdalom, a vizelési panaszok jut eszünkbe, de dr. Rákász István,  az Urológiai Központ szakorvosa elmagyarázza, hogy hogy lehetséges, hogy egyes esetekben a hátfájdalom is utalhat erre.

A hátfájdalom sosem az egyetlen tünete a prosztataráknak 

– Fontos tudni, hogy bár lehet összefüggés a hátfájás és a prosztatarák közt, de ez sosem az egyetlen jele a betegségnek – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Az összefüggés abban állhat, hogy előrehaladott prosztataráknál a daganatos sejtek a prosztatából kiindulva más testrészekhez is eljutnak, és az áttétek általában először a csontokban jelennek meg. A hát alsó szakasza, a csípő, és a bordák pedig a prosztatához igen közel helyezkednek el. Tehát a hátfájdalom ebben az esetben nem a mozgásszervek problémáiból, vesebetegségből vagy valamilyen gyulladásból ered, hanem a daganat okozza.    

A prosztatarák legjellegzetesebb tünete a vizelési probléma

A krónikus hátfájdalom számtalan ok miatt kialakulhat, és amennyiben prosztatarák okozza, valószínű, hogy már megszületett erről a diagnózis. Azonban fontos, hogy ne várjuk meg azt a stádiumot, amelyben már következmények panaszok is megjelennek, és már az első tünetek megjelenésekor forduljunk urológushoz. A korai felfedezés jelentőségét az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hiszen ha az első stádiumokban elkezdődik a kezelés, igen jók a túlélési esélyek. Ugyanakkor a későn felfedezett esetek miatt még mindig a prosztatarák a vezető halálok a daganatos betegségek listáján. 

Ezért azok a gyakori tünetek, amelyeket mindenképpen ki kell vizsgáltatni: 

– gyakori, sürgető vizelési inger, amely éjjel is jelentkezhet,
– probléma a vizelés elindításával és befejezésével,
– vizelet visszamaradás,
– vizelés és/vagy ejakuláció közben jelentkező fájdalom,
– vér megjelenése a vizeletben.  

Ha ilyen jelenségeket tapasztalunk, nem szabad pánikba esni és a legrosszabbra gondolni, hiszen ezek lehetnek a prosztata megnagyobbodás és a prosztatagyulladás jelei is, azonban minden esetben fontos a kivizsgálás és a kezelés.

Ezért kell orvoshoz fordulni

     Minden vizelési vagy szexuális típusú problémánál érdemes orvoshoz fordulni, hiszen még az egyszerű gyulladások is gyorsabban rendeződnek, kevesebb szövődményt okozhatnak, ha korán megkezdődik a kezelésük. A prosztatarák azonban alattomosan is jelentkezhet, ami azt jelenti, hogy a kezdeti stádiumokban gyakran teljesen tünetmentes – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Mivel azonban urológiai kivizsgálással, PSA-szűréssel, tapintásos és ultrahangos vizsgálattal gyorsan kiszűrhető a betegség, 50 év felett tünet nélkül is ajánlott az urológiai kivizsgálás kétévente. Ideális esetben ennek a szűrésnek ugyanúgy be kellene épülnie a férfiak rutinjába, mint a nőgyógyászati kivizsgálásnak a nőknek. 

Forrás: Urológiai Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X