Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennyi lépést kellene megtenned egy nap

Ennyi lépést kellene megtenned egy nap

egészségéletmódgyalogláslépésszámmozgás
0

Írta:

A „régi” álláspontok szerint napi 10 000 lépés szükséges az egészséges élet fenntartásához – egy új kutatás viszont egészen más eredményeket mutatott ki!

A lépés- és kalóriaszámlálók megjelenésekor még mindenki egyetértett abban, hogy napi 10 000 lépéssel válthatjuk meg bérletünket az egészséges élethez, pár hónapja viszont újból elkezdték vizsgálni az adatokat, és a kutatók arra jutottak, hogy ennél határozottan kevesebb – akár napi 6-8000 lépés – is elég lehet ahhoz, hogy optimalizáljuk a teljesítőképességünket.

A kutatók az érveiket a japánok példájával támasztották alá, ők ugyanis átlagosan „csak” napi 3500-5000 lépést tesznek, mégis a világ egyik legegészségesebb társadalmának tartjuk őket. Felmerül a kérdés: mégis, hogy lehetséges ez?

A választ az orvosok árulták el, miszerint nem a lépések mennyisége, hanem milyensége számít!

Az ugyanis teljesen magától értetődő, hogy 10 000 lépéssel több kalóriát tudunk elégetni, mint 5000-rel, ha azonban az az 5000 lépés gyors, tempós, és jobban növeli a pulzusszámot, mint egy lassú, kényelmes 10 000, akkor lényegében kevesebbet is elég sétálnunk, ugyanannyit érünk el vele.

Cropped view of business woman walking in city street with laptop bag, commuting and going to work in the morning. Copy space, waist down

A fantasztikus felfedezés mindezek mellett még rengeteg megválaszolatlan kérdést rejteget, ezért a professzorok most azt tesztelik, hogy napi 15 000 és 18 000 lépés milyen hatással van az egészségre: vajon optimalizálja az izmainkat, vagy csak még jobban leterheli a szervezetünket?

A válaszra a kísérlet végéig várnunk kell, az azonban biztos, hogy vannak emberek, akik naponta több mint 10 000 lépést is megtesznek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X