Főoldal > EGÉSZSÉG > Sokba kerül a világ legdrágább fűszere

Sokba kerül a világ legdrágább fűszere

fűszerlegdrágább fűszersáfrány
0

Írta:

Megdöbbentő, de kilónként majdnem 1 millió forintba kerül ez a minőségi aranyfűszer.

Az eredeti olasz rizottó, a spanyol paella és az indiai curry sem lehet tökéletes nélküle. Vajon melyik fűszerről van szó? Hát persze, hogy a sáfrányról!

A vörösesbarna színű sáfrányt a kékes sziglice virág bibéjéből nyerik – termelése és összegyűjtése pedig olyan bonyolult, hogy már évszázadok óta a világ legdrágább fűszerének számít – nem csoda, hogy az ókorban még a drágaköveknél is többet ért!

De hogyan is lehetséges ez?

Egy kiló sáfrány megtermeléséhez 75 000 darab, egészséges virág szükséges, amit (a törékeny szirmok miatt) szigorúan csak kézzel lehet leszedni, szüretelni és szárítani. Önmagában már ez a procedúra is nagyon költségigényes, ha pedig azt is megemlítjük, hogy a virág csak nagyon speciális körülmények között, évente egyszer  nyílik, akkor máris megérjük, miért árulják kilónként majdnem 1.000.0000 forintért ezt a fűszert. Európában Spanyolország középső részein termelik ezt a nemes sáfrányt, a világ legminőségibb darabjait pedig India és Irán napos, jó termőfölddel rendelkező és száraz éghajlatú vidékein találhatjuk meg. 

Amennyiben te is kipróbálnád a sáfrányt, csak biztatni tudunk, hiszen jótékony hatással rendelkezik, többek között csökkenti a mensturációs görcsöket, javítja a közérzetet, elősegíti a zsírégetést. Vásárlás előtt azonban mindig bizonyosodj meg a gyártó és az eladó hitelességéről, hiszen a sáfrányt sokszor keverik össze és hígítják az olcsónak számító kurkumával és vörös paprikával.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X