Főoldal > DIÉTA > Ezek a legjobb fogyasztó fűszerek

Ezek a legjobb fogyasztó fűszerek

anyagcserefogyásfűszer
0

Írta:

A fűszereknek nem csak azt köszönheted, hogy ízletesebbé, finomabbá teszik az ételt, hanem ha jól válogatod össze, akkor még az anyagcserédet is javítják, ezáltal felveszik a harcot a makacs és zavaró zsírpárnákkal szemben.

A fűszerekre is igaz az, mint a vörösborra, hogy mértékkel fogyasztva igazi csodaszer. Az ízes kis növények közül sok erősíti az immunrendszert, antioxidáns-tartalma révén rákmegelőző hatással rendelkeznek, de sok közülük az emésztést és a fogyást is segíti. Tippjeink közül szerezd be mindet, és használd, akár hétköznap, akár ünnepnapokon!

Gyömbér

A népi gyógyászatban leginkább a hányinger ellenszereként használták, de megfázás ellen is jó, sőt emésztésserkentő, koleszterinszint-csökkentő és zsírégető hatása sem elhanyagolható. Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve vértisztító szerként is használják. A gyömbér csípős anyagai nemcsak az emésztést segítő enzimek gyorsabb kiválasztását serkentik, de a gyomornyálkahártya hőreceptoraira is hatással vannak – és ez felelős a méregtelenítésért és a fogyásért. A főétkezések előtt elfogyasztott pohárnyi gyömbértea még abban is segít, hogy ne egyél egyszerre túl sokat.

Fahéj

A Ceylonból származó fahéj az egyik legízletesebb és legintenzívebb aromájú csodaszer, pozitív hatásait szinte lehetetlen felsorolni. Naponta egy negyed teáskanálnyi fahéj fogyasztása nem csak a fogyást segíti, hanem csökkenti a vércukorszintet, koleszterinszintet, és a kettes típusú diabéteszben szenvedőknél a trigliceridszintet is. Emellett serkenti az emésztést, és erősíti a gyomrot, hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, és megszünteti a farkaséhséget is. Antibakteriális és vírusölő hatása van, így fogyasztásával könnyebben küzdheted le a fertőzéseket is, sőt a fahéj tartalmú krémek még a cellulitisz is csökkentik.

Sáfrány

A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere, de gyógyhatásai már 3600 éve ismertek. A magas vérnyomást csökkenti, az emésztést javítja, még a menstruációs ciklus zavaraiban és a hangulat javításában is nagyon hatásos, ahogyan a súlycsökkentésben is. De a napi adagja nem lehet több mint 0,1 gramm. Megízesíti a húst, a rizst, a mártásokat, de jól illik a tengeri herkentyűkhöz is. Csak a főzés legvégén kerüljön az ételbe, különben csak a szép színe marad meg, de csodálatos íze ekkor elvész.

Rozmaring

A rozmaring vérbőséget okoz a gyomorban, meggyorsítja a tápanyagok feldolgozását, és könnyíti az emésztést. Tudósok azt is kimutatták, hogy a rozmaringkivonat közömbösíti és eltávolítja a méreganyagokat a májból még azelőtt, hogy azok bármilyen komolyabb kárt okozhatnának a szervezetbe. Májműködést serkentő képességének köszönhetően egészségesebbnek, energikusabbnak érezheted magad. A gyorsabb anyagcserének köszönhetően pedig karcsúbbnak is. Javíthatja a vesefunkciókat, serkenti a vizeletkiválasztást és megőrzi az alapvető ásványokat: a nátriumot, káliumot és kloridot, és még finom is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X