Főoldal > DIÉTA > Szabadulj meg a zsírpárnáktól gyömbérrel!

Szabadulj meg a zsírpárnáktól gyömbérrel!

diétaétkezésfogyásgasztrogyömbértáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Néhány éve – kifejezetten az őszi időszakban – hazánkban is terjedt el a gyömbér fogyasztása. Eddig leginkább megfázásra, vagy hányinger ellen használtuk, de jobb, ha tudod: a gyömbér a fogyásban is segít.

 

A gyömbér jellegzetes ízét és illatát az illóolaj, a gingerolok és a shogaolok adják. Ezek a gyökérben termelődnek és a növény ennek köszönheti sajátos, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk meg ezt a növényt.

A hideg hónapok fő kelléke

Már évezredek óta ismert, mint gyógy- és fűszernövény, amely serkenti a nyálelválasztást, az epe-, bél- és gyomorműködést, emellett gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Az ajurvédikus gyógyítók szerint a lelket a testtel együtt erősíti és még az intelligenciát is fokozza. Teáját és a gyömbéres fürdőt izomfájdalmak, reuma és megfázás kezelésére is ajánlják, de jótékonyan hat a visszerekre, belsőleg pedig a magas vérnyomásra és koleszterinszintre is. Illóolaja az őszi-téli időszakban igazi csodaszer.

gyomber2.jpg ()

Társ a fogyásban

A gyömbér csípős anyagai nemcsak az emésztést segítő enzimek gyorsabb kiválasztását serkentik, de a gyomor-nyálkahártya hőreceptoraira is hatással vannak – mindez a méregtelenítésben, így a fogyásban is hasznos segítség. A főétkezések előtt elfogyasztott pohárnyi gyömbértea ráadásul abban is segít, hogy ne egyél egyszerre túl sokat. Jó az emésztési zavarok enyhítésére, de émelygésnél, hányingernél is bevethető.

A vízhajtó hatású rizs és a zsírégető gyömbér olyan páros, mellyel könnyedén leadhatsz pár fölös kilót. Egy ilyen diéta fontos eleme a gyömbéres rizs és a gyümölcslevek mellet a tejsavó. A tejsavóban található tejsavbaktériumok regenerálják a bélflórát, és segítenek feloldani a méreganyagokat. A rizs magas rost tartalma hosszú távú teltségérzetet kelt, és méregteleníti a kötőszövetet.

A legfontosabb receptek
Gyömbértea

Egy adag – nagyjából egy liter – teához egy teáskanálnyi, porrá tört gyömbérgyökeret adagolunk, amit leforrázunk egy csésze forró vízzel, majd állni hagyjuk öt-tíz percen keresztül, méghozzá lefedve. Ezután már csak le kell szűrnünk és étkezések előtt fogyasztanunk belőle egy-egy csészével.

Gyömbéres-mézes csirkemell

Hozzávalók 2 személyre:
4 egész, csontozott csirkemell
3 dl 100%-os narancslé
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl méz
1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál szezámmag
1 teáskanálnyi szezámmagolaj
só, frissen őrölt bors
olaj

Elkészítés:
A csirkén, szezámmagon és az olajokon kívül mindent keverj össze egy tálban, majd tedd félre, amíg megtisztítod és az egyforma vastag szeletekre vágott csirkét. Ha ez kész, jó alaposan dörzsöld be a húst a páccal, majd tedd hűtőbe 20-25 percre. Miután ez letelt, forrósíts egy kis olajat egy serpenyőben, majd pirítsd meg benne a hús mindkét oldalát. Hogy megőrizd az egészséged rizzsel, vagy zöld salátával fogyaszd!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X